El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

29/10/2013

El projecte econòmic de la socialdemocràcia

La Fundació Rafael Campalans i l'Àrea d'Economia del PSC han presentat de manera conjunta el document de debat El proyecto económico de la socialdemocracia, elaborat per Francesc TrillasCarles Rivera i Javier Asensio. Aquest paper, fruit d'una sèrie de sessions de treball en què han participat una trentena de persones, vol ser una contribució al debat sobre la necessària actualització del projecte econòmic de la socialdemocràcia, "posant de manifest la fertilitat d'algunes idees en el terreny econòmic i social, en un moment de gran desorientació per part dels sectors progressistes i de volatilitat de l'electorat".

L'acte, presentat pel president de la Fundació, Miquel Iceta, va comptar amb la intervenció inicial dels tres autors responsables del document de debat. D'una banda, Francesc Trillas, professor del Departament d'Economia Aplicada de la UAB, va apuntar que "els països escandinaus continuen sent el punt de referència dels governs socialdemòcrates", països que encapçalen tots els rànkings: igualtat, estat del benestar, innovació, respecte pel medi ambient, igualtat home-dona", i va insistir que l'objectiu ha de ser "aconseguir la millor combinació d'eficiència i equitat". Per últim, Trillas va recordar que "aquest és un document per al debat; per tant, incomplet i obert a noves aportacions".

Per la seva banda, Javier Asensio, professor del Departament d'Economia Aplicada de la UAB, va subratllar la importància d'aplicar reformes en el mercat de treball (un dels capítols del document), perquè "el laboral és, sens dubte, un terreny clau en la reducció de les desigualtats i és on, lamentablement, més s'ha fracassat, com demostren les elevades taxes d'atur, tant a Espanya com a Catalunya".

En darrer lloc, Carles Rivera, professor del Departament de Ciències Polítiques i Socials de la UPF, va defensar la necessitat de "fer compatible la política industrial amb la competència", així com de "concebre la política industrial també com un procés de descobriment (de costos i oportunitats) i de coordinació estratègica entre governs i empreses". Rivera va acabar assenyalant el principis fonamentals que l'economista Dani Rodrik estableix per a un disseny institucional per a la política industrial (que trobareu de manera detallada al document).

Tot seguit, van intervenir Toni Roldán, secretari general del European Council of Economic Experts (ECEE), i l'economista Antoni Zabalza. Roldán va insistir en la importància que la socialdemocràcia sigui "realista, honesta i valenta en les seves propostes", i va alertar que "hem de créixer, sí, però no de qualsevol manera". Per a Roldán és estrictament necessari "posar en valor l'educació, apostar per l'excel·lència, millorar la mobilitat social" i això "només es pot fer apostant per una Europa forta", amb "un pilar fiscal fort que pugui assumir els xocs asimètrics".

En aquesta línia, Zabalza també va alertar de la necessitat d'una reforma fiscal a Espanya i a Europa, i va assenyalar que "els autors d'aquest document tracten de donar resposta a la pregunta 'Quin és el paper del sector públic en una societat moderna'?". Per a Zabalza, les funcions fonamentals de l'Estat són clares: la provisió de béns públics, establint les regles de joc; la provisió de serveis fonamentals per assegurar la igualtat en l'accés; redistribució d'oportunitats, sí, però també de resultats (renda ex ante, renda ex post); i el manteniment de l'estabilitat de l'economia (en què, clarament, s'ha fracassat).

Rocío Martínez-Sampere
, diputada al Parlament de Catalunya i secretària de l'Àrea d'Economia del PSC, va cloure l'acte, fent una crida a "construir una nova utopia, però aconseguint que acabi esdevenint real i, sobretot, creïble".

 

PDF

Document de debat

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS