El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

06/05/2014

Presentació de "La economía socialdemócrata. Crisis y globalización", de Francisco Blanco

La Fundació Rafael Campalans ha organitzat la presentació a Barcelona del llibre La economía socialdemócrata. Crisis y globalización, de Francisco Blanco, professor d'Hisenda Pública de la Universitat d'Oviedo i regidor del PSOE a Gijón.

L'acte, presentat pel president de la Fundació, Miquel Iceta, va comptar amb una intervenció inicial de Joan Subirats, catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona, que va destacar que "la principal virtut del llibre és que desgrana tots els arguments possibles per conduir-nos fins on l'autor ens vol portar, que és a la idea que no hi ha contradicció entre la generació de riquesa i l'augment de les desigualtats"; a la idea, en definitiva, que "la socialdemocràcia és una bona opció des de l'òptica econòmica".

Subirats va fer un recorregut per les principals aportacions del llibre, totes pivotant entorn qüestions com "l'enorme desequilibri que hi ha entre el mercat global i l'estat-nació local", i, sobretot, "com repensar la socialdemocràcia, una recepta que va funcionar durant el segle XX (sobretot de 1945 fins 1975), però que encara pot tenir vigència en un escenari, l'actual, completament diferent".

Francisco Blanco
, per la seva banda, va insistir en la idea que "el model socialdemòcrata és preferible al neoliberal tant des del punt de vista de l'eficàcia com des del de l'equitat, i no és necessari apel·lar a raons ètiques de justícia social per justificar l'existència i la intervenció de l'Estat com agent econòmic". "Si el model és tan bo, per què no s'aplica?", es preguntava Blanco. La resposta, segons ell, és que "l'Estat està perfent poder per aplicar un programa socialdemòcrata, no només per la seva pertinença a la Unió Europea, sinó també (i sobretot) per la globalització, gran aliada del capitalisme que ha fet canviar els equilibris de poder i que ha rebaixat tota la feina que l'Estat havia construït".

El futur de la socialdemocràcia passa, segons el professor d'Hisenda Pública, per "definir un programa realista i coherent ideològicament", que sigui "capaç de qüestionar el paradigma actual, tot plantejant la necessitat d'establir unes regles de joc".  


Fitxa del llibre, aquí. 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS