El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

10/06/2015

L'Estat de la Unió Europea: desafiaments interns i externs

La Fundació Rafael Campalans i el CIDOB vam organitzar el passat 10 de juny una sessió per presentar el quart informe sobre l'estat de la Unió Europea "Nueva legislatura: 11 desafíos de Europa", editat per la Fundación Alternativas i la Friedrich Ebert Stiftung, i la monografia "El mundo en Europa", del CIDOB.

A la sessió, introduïda i presentada per Jordi Bacaria, director del CIDOB, van intervenir Pere Portabella, president de la Fundación Alternativas, i Esther Niubó, directora Fundació Rafael Campalans, que va elogiar que "totes dues publicacions recuperen qüestions molt importants i oportunes a debatre, com el TTIP, les migracions amb perspectiva mediterrània (en un any dramàtic on ja portem més de 1.600 persones mortes), la desigualtat i la política econòmica, establint una comparativa molt interessant amb els Estats Units, les relacions de la UE amb Rússia (passant per la crisi d'Ucraïna), l'amenaça yihadista i les estratègies de resposta, i l'aprofundiment democràtic de la UE". 

Tot seguit Michael Ehkre, delegat de la Friedrich-Ebert-Stiftung a Espanya, i Diego López Garrido, director de l'Informe sobre l'Estat de la UE i patró de la Fundación Alternativas, van presentar el que per a ells són "els onze reptes que presidiran els debats del Parlament Europeu i del Consell Europeu". Per a López Garrido, és evident que "la crisi econòmica ha transtornat les estructures polítiques europees" i, per tant, "el principal desafiament ara és una sortida de la crisi que no sigui l'actual política d'austeritat". Segons el director de l'informe de la Fundación Alternativas i la Friedrich-Ebert-Stiftung, "el futur de la UE passa per una potenciació política de l'eurozona". Michael Ehkre, per la seva banda, va defensar que "la legitimitat de la UE passarà perquè les condicions de vida en tots els països de la Unió convergeixin". 

Durant la segona part de la sessió, Pol Morillas, investigador principal del CIDOB i coordinador de la Monografia, i Eduard Soler i Lecha, investigador principal i coordinador d'investigació del CIDOB, van repassar els principals aspectes que analitza l'informe i les respostes i polítiques que la Unió està duent a terme i el que s'espera que la Unió faci per convertir-se en un actor determinant. Per a Soler Lecha està clar que "a la UE se li acumulen les crisis, les pròpies i les dels països del seu entorn més proper", i per això "cal una major col·laboració entre les institucions"

Tot seguit es va obrir un torn de preguntes i debat entre els assistents i els ponents.


Cliqueu aquí
per descarregar-vos l'Informe sobre l'estat de la UE de la Fundación Alternativas i la Friedrich Ebert Stiftung.

Cliqueu aquí per descarregar-vos la monografia del CIDOB


 

PDF

Programa en pdf

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS