El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

07/05/2019

Presentació del llibre "Missió Federal", de Francesc Trillas

Ahir dimarts, 7 de maig, la Fundació Rafael Campalans va organitzar l'acte de presentació del nou llibre de Francesc Trillas anomenat "Missió Federal. Cap a una solució compartida a Catalunya". 

La directora de la fundació, l'Esther Niubó, va donar el tret de sortida a l'acte presentant el llibre i als ponents de l'acte, tot contextualitzant-lo en "un moment molt difícil i d'auge de l'independentisme; un independentisme arrelat en el pujolisme i que s'ha carregat la cohesió civil de Catalunya, el catalanisme unitari pel qual el PSC sempre ha treballat". A més, i fent referència a l'aposta federal que fa l'autor en el llibre, digué que "el federalisme no només ha de servir com a solució del conflicte a Catalunya, sinó també com a proposta per a fer front als populismes que estem veient arreu del continent, i més enllà".

Per la seva banda, el president de Federalistes d'Esquerres, Joan Botella, explicà la seva relació amb l'autor del llibre de forma desenfadada i propera, dient que "ens vam conèixer quan es va crear Federalistes d'Esquerres, i és d'estricta justícia dir que Federalistes d'Esquerres és el que és, estrictament, gràcies al Quico Trillas, doncs va ser ell qui va començar a construir i a teixir-ho tot". Continuà tot dient que "fa 7 anys, dir-se federalista era excèntric, exòtic, et miraven com una peça del segle XIX. Això ha canviat, ha desaparegut. Els hem fet callar. Es comença a reconèixer que el conflicte local, a escala local, catalana, espanyola i europea només té sortida a través d'un plantejament i una estructura de representació federal".

La historiadora Maria Comín, va descriure el llibre com "un llibre honest, sincer i valent".  Comín carregà contra l'independentisme tot dient que "les seves arrels en el pujolisme han creat un procés amb una clara identificació de classes. És un moviment de les elits benestants i de la classe mitjana", i que com cita l'autor en el llibre "i com deia Einstein, socialisme i nacionalisme son incompatibles, és un oxímoron". A més, va fer referència als atemptats del 17 d'agost i la posterior manifestació, dient que "va significar un punt d'inflexió a la societat catalana, de vertigen i angoixa. Com pot ser que uns fets com aquests s'utilitzin d'aquesta manera". Per acabar, destacà "els aspectes positius i oportunitats que representa el govern de Pedro Sánchez, que amb aquests 8 mesos ha conformat un govern amb dones, amb gent de diferents zones d'Espanya i federalista", i la necessitat "d'un nou contracte social en un món globalitzat".

Francesc Trillas, autor del llibre, digué que "necessitem col·laborar amb gent diversa, sortir de la zona de confort per treballar amb persones que pensen i son diferents a tu, s'ha de buscar la diversitat. Això és el federalisme. És la solidaritat, la fraternitat, la diversitat, no caminar sols". També va dir que "el federalisme no és només dialogar amb el lliri a la ma. És anar al diàleg amb propostes d'entesa, propostes de democràcia multinivell tot acceptant que hi ha diferents nivells de govern i que ningú té el monopoli de la sobirania.", i que "la major part de persones que viuen en democràcia al món, ho fan en una federació". 

El primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya, Miquel Iceta, va posar fi a l'acte dient que, "massa sovint, el federalisme és vist com una solució tecnocràtica, i hi hem trobat a faltar la versió càlida, humana, i compromesa del que suposa el federalisme. El federalisme és una utopia en sí mateixa, és amor, és compartir, és voler no caminar sol compartint ideals comuns". A més, Iceta digué que "poques problemàtiques que han salpebrat la política catalana queden fora del llibre d'en Francesc Trillas. El federalisme és una visió de la vida, té respostes al conjunt dels problemes de la societat". A mode de cloenda, el primer secretari va concloure dient que "alguns haurien de comptabilitzar el mal que han generat a la societat. Nosaltres no ho haurem fet tot bé, però no hem dividit, no hem enfrontat, no hem posat en risc la convivència. Som fills d'una utopia i d'un idealisme que no tenen por de posar-se a prova i mai cedir a la idea que es pot construir una societat més justa. El federalisme es un ideal de vida".

 

PDF

Targetó de l'acte

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS