El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

22/09/2020

El fons Next Generation EU

El passat dimarts, 22 de setembre, el PSC va organitzar un seminari online sobre el fons Next Generation EU. Podeu trobar un resum complet de la sessió a l'arxiu PDF adjunt al final de la pàgina.

L'encarregat d'innaugurar la sessió va ser el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, el qual digué que, davant les crisis o reptes "siempre nos habíamos quejado de que Europa llegaba tarde, llegaba tímida y escasa. Esta vez, Europa ha llegado a tiempo y con ambición". A més, fent referència a la gestió d'aquesta pandèmia, digué que "la pandemia nos ha demostrado que o salimos juntos o no salimos. Pero ese juntos no solo es juntos todos los españoles, sino todos los europeos y con mucha colaboración internacional. El virus no entiende de fronteras, y los efectos negativos sobre la economía y la sociedad se están produciendo en muchos países". Per acabar, Iceta va dir que " Catalunya, per desgràcia, està perdent empenta econòmica en el conjunt d'Espanya. I tenim un Govern que no en sembla conscient. Per això els socialistes agafem la bandera dels fons Next Generation EU, per situar Catalunya en la primera línia de creixement a Espanya i a la Unió Europea".

La primera taula de debat, titulada Disseny, governança i estratègia dels fons Next Generation EU, la presentà i moderà Laura Ballarín, secretària de Política Europea i Internacional del PSC, que presentà als ponents i va fer arribar a aquests les preguntes que el públic plantejava pel xat.

Per la seva part, Eider Gardiazábal, diputada del grup S&D al Parlament Europeu, va fer una explicació magistral sobre el funcionament de la Unió Europea davant aquestes propostes de reformes i polítiques de fons, aprofundint en el procés que hi ha darrere per a que tirin endavant aquestes polítiques.

Manuel de la Rocha, director general d'Afers Econòmics del Gabinet de la Presidència del Govern, també va fer una explicació en profunditat del funcionament de la UE en aquests àmbits. No obstant, matitzà que "El dinero que va a llegar de Europa es un desafío para España. Se pueden crear cuellos de botella. Si una CCAA se duerme le repercutirá a todas, por lo q puede ser una buena oportunidad para crear red con sentimiento federalista en España, ir todos a una." 

La segona taula de debat, titulada Una estratègia per Catalunya, la presentà i moderà Francesc Trillas, secretari d'Economia i Hisenda del PSC.

Javi López, diputat del grup S&D al Parlament Europeu, digué que "els fons europeus no són per a fer infraestructures, són una eina de recuperació econòmica. No és donar diners a canvi de fer reformes, sinó donar diners per ajudar a fer reformes." 

Carles Ruiz, Alcalde de Viladecans i secretari d'Indústria, Comerç i Turismo del PSOE, donà la seva opinió sobre què suposa aquest fons per a Catalunya i el funcionament dels municipis catalans, dient que "estem davant d'un canvi de filosofía molt important. Estem davant d'una uportunitat única de canviar el patró econòmic del model productiu, d'estar davant del tren i deixar d'anar a rebuf".

Per acabar, la viceprimera secretària del PSC, Eva Granados, aportà la seva visió crítica sobre la gestió que ha fet el govern català amb la pandèmia, i defensant que  tot i la incertesa que genera la crisi que s'aproxima, hi ha esperances, doncs "la bona noticia és que tenim canvis descomunals, que són urgents, i que sabem que passaran, però que tenim un instrument financer excepcional per fer front aquesta crisi". 

PDF

Resum complet

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS