El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

16/09/2022

La millora de l'Autogovern de Catalunya

El passat divendres, 16 de setembre, es va portar a terme la Jornada "La millora de l'Autogovern de Catalunya" organitzada per la secretaria de Millora de l'Autogovern del PSC amb la col·laboració de la Fundació, al Casal Socialista Joan Reventós.

Podeu tornar a veure la Jornada al Canal YouTube del PSC:  https://youtu.be/9kLP1L-Qtoo

El secretari de Millora de l'Autogovern del PSC, Ferran Pedret, va donar la benvinguda posant en valor la necessitat d'aquesta Jornada de diàleg, debat i reflexions sobre allò que podríem fer per millorar l'Autogovern de Catalunya. "Hi ha grans consensos de país que són possibles i es poden teixir. Catalunya té la necessitat de deixar enrere una dècada de bloqueig institucional, de polarització política i divisió entre catalans."  Encoratjava a "Promoure noves etapes, des de el punt de vista de la millora l'Autogovern de Catalunya, perquè això vol dir la millora de la vida quotidiana dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya." Va concloure la seva intervenció afirmant que "Interlocutar amb el conjunt de la ciutadania de Catalunya, per oferir alternatives possibles, es pot avançar i ens podem posar d'acord."

A continuació es va donar pas a un diàleg sobre la millora de l'autogovern. Un diàleg a tres bandes i estructurat en tres blocs, en el que el president de la Fundació Rafael Campalans, José Montilla, va introduir parlant de l'Autogovern i els instruments dels quals disposem, lligats a l'esperit federal. "Autogovernar-se sempre ha estat dintre del discurs del PSC." "Un Autogovern en el que no posem límits, els límits són els posen les normes amb les quals ens hem estat dotant." Reconeixia les dificultats per abordar reformes de gran importància "No es tracta que ningú renunci als seus projectes a llarg termini. El problema és el "mentrestant". És aquí on es juga la política catalana i espanyola avui."

Meritxell Batet, presidenta del Congrés dels Diputats i viceprimera secretària de Millora de l'Autogovern i Programes del PSC, subratllava les paraules de l'ex president de la Generalitat, "No estem en un moment de poder abordar reformar de tipus estructural. Estem en una situació on calen unes prèvies per l'Autogovern imperativament." Per poder portar-ho a terme Batet creu que "Necessitem unes institucions catalanes que creguin en l'Autogovern i en la seva norma de convivència, lleialtat entre tots els poders d'un estat descentralitzat i, per últim, que el Govern de la Generalitat governi a Catalunya."

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ens plantejava obertament la qüestió de què hem de fer a Catalunya després d'aquests darrers deu anys. Per això s'ha de "Tenir una voluntat de millora de l'Autogovern per donar un encarrilament institucional a la voluntat de ser del poble de Catalunya. El segon que calen són unes institucions. I un projecte de país per a tots i totes, adreçat al conjunt de la ciutadania i no només a una part. Ha de ser un projecte inclusiu, no divisiu."

La primera Taula "Millorar l'autogovern en àmbits i sectors clau, Catalunya endins" va estar moderada per Laia Castellana, politòloga experta en polítiques públiques, qui va qüestionar que volia dir aquesta millora. La professora titular de Ciència Política de la Universitat Carlos III de Madrid, Sandra León, ens donava les claus per implementar l'Autogovern i en quin context. "Per donar pas a l'Autogovern s'ha de tenir una societat cohesionada i amb un alt nivell de confiança institucional."

Per iniciar la seva intervenció, Joan Ridao, director de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern, citava el punt 8 del Manifest per la Diada 2022 del PSC: La millora de l'autogovern i l'autoexigència, Catalunya endins. "Cal una governació responsable i dirigent, allunyada de simbolismes i fanatismes." A més exposava els tres elements que haurien d'ocupar l'agenda actual centrades en "El tema del finançament, la infra inversió acumulada en les infraestructures i com tenir la capacitat per fixar polítiques pròpies en àmbits de competència de la Generalitat, i també la institucionalització dels mecanismes de relació multinivell o intergovernamentals.

Francesc Trillas, secretari d'Economia i Hisenda del PSC, ens presentava les seves reflexions sobre com gestionar-nos en un món de sobiranies compartides en el qual la realitat actual està influenciada per la pandèmia, la guerra o la emergència climàtica. "El govern, allò públic, és imprescindible. Sense un bon govern, no resoldrem aquests problemes." "Fa falta una administració que funcioni millor i la col·laboració de tots els nivells." "Amb bons governs coordinats." I ho exemplificava amb el procés de vacunació de la població o els Fons Next Generation.

El senador Santiago Castellà va moderar la darrera Taula "La participació de Catalunya en els àmbits de decisió d'Espanya i d'Europa" en la que es van abordar assumptes d'aquestes relacions com la cogovernança. Eva Granados, portaveu del Grup Socialista al Senat, exposava els dos motors de la disminució de les desigualtats arreu d'Espanya, i que ens diferenciaven d'altres. "El diàleg social a tot el territori i l'estat de les autonomies i la nostra arquitectura institucional d'un model descentralitzat." I com els socialistes ens reafirmem en "El nostre model d'Autogovern, perquè creiem que és el millor, el Federalisme il·lusionant."

El doctor, Joaquín Tornos, catedràtic de Dret Administratiu a la Universitat de Barcelona, destaca que encara que "La reforma constitucional seria el més adient, en aquests moments no es dona la possibilitat però no s'ha de renunciar a les propostes de reforma i treballar-les." "Dintre del millor govern possible afavoreix utilitzar les tècniques de relació, cooperació amb l'Estat i altres comunitats autònomes, i per utilitzar aquestes tècniques es requereix la voluntat d'entendre's."

Alejandro Sáiz, catedràtic de Dret Constitucional a la Universitat Pompeu Fabra,  marcava com a punt de partida que "Actualment el nostre esquema constitucional en matèria de relacions intergovernamentals és pobra." "El nostre sistema de relacions ha estat defectuós i dependent del context polític, i això ha condicionat l'evolució del nostre sistema de relacions." Però detallava un punt de llum "Catalunya des de 2018, amb el canvi de govern, està participant més activament." "En els últims anys veiem que ha canviat l'estat d'ànim d'una part important de la població catalana i dels actors polítics, aquest és un factor que incentiva les relacions de cooperació."

Es finalitzava el diàleg amb la idea de Castellà "Les dades avalen construir un relat en que la millora de l'Autogovern fa una Catalunya més potent i més gran, en una Espanya més plural i oberta, en una Europa més forta i més unida."

Ferran Pedret
tancava la Jornada amb la convicció de que "Necessitem que es desenvolupi una cultura federal, a base d'introduir lògiques i mecanismes que ens portin a una conclusió lògica: la reforma federal, per a sortir del bloqueig i beneficiar els ciutadans i ciutadanes de Catalunya."

Podeu consultar l'àlbum de Flickr amb les fotografies de l'event: https://flic.kr/s/aHBqjA7fSY


 

PDF

Programa CATALÀ

 

PDF

programa CASTELLÀ
Actividad subvencionada por el Ministerio de Cultura y Deporte

Logotipo del Ministerio de Cultura y Deporte

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS