El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

29/01/2007

Gérard Gruberg: ’La principal arma de Ségolène Royal és la proximitat que té amb la ciutadania’

Gérard Grunberg, director científic i professor de ciència política de Sciences Po, director de recerca del CNRS al CEVIPOF, va detallar al principi de la seva intervenció la complexitat del sistema institucional francès, apuntant que, “en tractar-se d’un sistema mixt, a la vegada presidencial i parlamentari, és capital guanyar les presidencials per tenir pes en tots els cicles electorals”. En aquest sentit, va recordar que cal a la presidència una personalitat forta, que Royal garanteix sobradament.

Grunberg va fer un repàs als darrers anys de la vida política francesa, marcada, segons ell, per una ”forta crisi de representació i desconfiança dels ciutadans cap als seus dirigents”. Una crisi que va titllar de generalitzada en tots els sistemes representatius europeus, però més accentuada a França i en el sí del PS, que “no compta amb una figura forta des dels anys de presidència de François Mitterrand”. Ségolène Royal, doncs, arriba segons el seu parer, just en el moment en què l’opinió pública demana una renovació de la classe política francesa.

Grunberg va defensar Royal com a una molt bona candidata, tot i que part de l’opinió pública pensi que “és producte dels sondejos i dels mitjans”. Segons Grunberg, però, ”la popularitat de Royal és el resultat d’haver sabut reconnectar amb els ciutadans, utilitzant un llenguatge polític audible i contribuint en gran mesura a què actualment un 65% dels francesos afirmin estar interessats en les presidencials”. Segons el professor Grunberg, Royal ha sabut dirigir-se als francesos, sobretot a les classes treballadores, de manera directa i sense complexos, i ho ha fet no des de la distància de les elits, sinó com a intercessora entre el poder i la ciutadania, erigint-se, sense voler-ho, com “una nova Joana d’Arc que vetlla pels interessos dels francesos davant els perills del dia a dia”. La proximitat és, segons ell, la principal arma de Royal.

També lligant-ho a aquesta proximitat, Grunberg va elogiar el discurs de Royal, proper al life politics, és a dir, a les qüestions polítiques que preocupen realment als ciutadans i aportant solucions assumibles, "allunyant-se de la política de les grans idees, que no fan més que confondre els francesos i fer incomprensible la tasca de la classe política”.

Per últim, Gérard Grunberg va assegurar que Royal ha sabut gestionar molt bé la seva originalitat, trobant l’equilibri perfecte entre els valors de la dreta amb què va ser educada i el discurs d’esquerra assumit durant anys en la seva militància dins el PS. Royal, en definitiva, encarna, segons Grunberg, la “triangulació perfecta entre la mare de família tradicional i la jove que lluitava al maig del 68 per la llibertat”.

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS