El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

30/01/2007

David Assouline: ’Royal ha fet en pocs mesos el que la resta del partit no ha pogut fer en anys’

Per a David Assouline, senador per París i regidor de París del XXè Arrondissement, tot comença amb el “cataclisme del 21 d’abril de 2002, en què Lionel Jospin no és a la segona volta de les presidencials”. Els 14 milions d’abstencionistes i el milió de vots que van fugir cap a les opcions més extremes són, segons Assouline, símptomes de que el PS havia entrar en una crisi forta, marcada en gran mesura per la manca de lideratge.

Bona part de la intervenció d’Assouline, de fet, va centrar-se a analitzar la crisi del PS i explicar quin ha estat el paper de Ségolène Royal per sortir-ne. Segons ell, “els problemes de fons sorgits amb la desfeta de l’abril de 2002 continuaven latents tot i l’èxit a les regionals del 2004 i els esforços de renovació que es van anar fent dins el PS”. Els problemes eren estructurals, però també de cara a fora: la relació amb la ciutadania no funcionava, s’havia trencat. Calia, doncs, un candidat que reconnectés amb els francesos. I, si bé és cert que en un primer moment Royal no semblava tenir el suport necessari, “la seva personalitat atractiva i popular i el seu projecte renovador, amb voluntat de reconstruir la identitat socialista, moderna però alhora fidel als orígens, li van ser claus per ser escollida candidata amb un percentatge tan elevat” (més del 60% dels vots).

Segons va apuntar Assouline, Royal, amb el seu discurs, a més, ha pogut mobilitzar bona part dels qui van abstenir-se el 2002, any en què Lionel Jospin no va aconseguir passar a la segona volta de les presidencials. D’entre les virtuts de Royal com a dona política, Assouline va destacar el fet d’”haver donat la paraula als ciutadans, deixant que participin en l’elaboració del programa”, i “reconèixer que tot i optar a la presidència, no ho sap tot, ni ho pretén; en definitiva, una proximitat que no va entreveure’s el 2002”. A més, va recordar que un dels grans mèrits de l’actual candidata és haver sortit guanyadora tot i no pertànyer a cap de les corrents ideològiques del PS, i va elogiar-li “haver fet en pocs mesos el que la resta del partit no ha pogut fer en anys”.

David Assouline va concloure que la transformació real no està en guanyar o no les presidencials; per al senador parisí la transformació del PS ja està en marxa, tenint en compte que s’ha passat dels 100.000 militants el 2002 als 300.000 de l’actualitat: més dones i més joves afiliats. Segons va finalitzar Assouline, “el repte està ara en aconseguir que la classe treballadora torni a confiar en els socialistes: aquest sector ens critica haver-los oblidat en favor de la classe mitjana-mitana alta. Ens hem de tornar a guanyar la seva confiança”.

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS