El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

25/07/2007

El futur incert del socialisme francès

Després de perdre les eleccions presidencials i legislatives, celebrades la primavera de 2007, el PS ha decidit posar en marxa un procés de renovació interna amb l’objectiu de actualitzar el seu pensament, l’estratègia i els mètodes del partit. En el seu discurs davant el Consell Nacional del PS, el 27 de juny de 2007, el Secretari General François Hollande va presentar un perfecte full de ruta per a la renovació del partit, mantenint el calendari previst per a la celebració del Congrés en contra de la proposta dels partidaris de Ségolène Royal d’avançar aquest cita per a precipitar els canvis.

Així, Hollande proposa iniciar a l’Escola d’Estiu del PS a La Rochelle una fase de diagnosi amb la posada en marxa de tres grans fòrums sobre el socialisme i la mundialització, sobre el futur de la solidaritat i sobre la ciutadania. Aquests són els tres grans eixos del debat de fons que serà necessàriament obert i participatiu i que finalitzarà en una Convenció Nacional, a mitjans de desembre de 2007, que definirà i adoptarà les opcions estratègiques i programàtiques del socialisme francès, a més de ratificar els candidats per a les pròximes eleccions municipals, cantonals i al Senat.

Finalment, la celebració del Congrés del PS, després de les eleccions municipals de març de 2008, decidirà la línia, l’estratègia i escollirà el líder del partit, com a qualsevol altre congrés ordinari, malgrat que en certa manera serà una cita extraordinària en el sentit que recollirà les conclusions d’aquest procés de debat. Pel que fa a la renovació interna del PS, Hollande proposa establir una Commission de la Rénovation. Al final del procés, es llançarà una mena d’audiència pública amb un ànim refundador, Assises de la Gauche, en la que es convidarà a les formacions polítiques i actors del moviment social a reflexionar sobre les estructures necessàries per a treballar conjuntament en la coordinació de la tasca d’oposició i la preparació de les perspectives electorals.

Però el cert és que la campanya de Ségolène Royal, en pocs mesos, ha fet molt més per a la renovació del PS i de l’esquerra francesa que els últims cincs anys del PS, des del fracàs del partit en les anteriors eleccions presidencials de 2002 en les que Chirac i Le Pen van ser els dos candidats que van superar la primera volta.

A més, el panorama actual no pinta bé. Les conseqüències de la victòria de Sarkozy en el sí del Partit Socialista han estat feixugues. Després d’incorporar diversos ministres socialistes al seu Govern, també ha aconseguit arrossegar tres pesos pesats com Dominique Strauss-Khan, convertit en candidat a la direcció del FMI, Hubert Védrine, contractat per presidir una gran Comissió sobre la globalització, i Jack Lang, elegit vice-president del Comitè governamental de Reflexió per a les reformes institucionals.

En part, tot això succeeix per la falta de projecte, d’horitzons i de dirigents creïbles. El que va ser portaveu de la candidata socialista i avui diputat, Arnaud Montebourg, ha qualificat el que està succeint al PS com la descomposició d’un sistema obsolet en el que l’immobilisme s’ha acabat convertint en llei, d’un partit que ha cultivat la divisió i el contentament de les seves faccions per sobre de la recerca de convergències amb els ciutadans. Precisament, Montebourg lidera des de fa un temps un moviment polític intern dins el PS, Rénover Maintenant , amb l’objectiu d’impulsar la renovació del projecte i les estructures socialistes. Així, decebuts pels resultats del Congrés del PS de Mans de desembre de 2005, per la incapacitat del PS de renovar-se, de ser audaç i autèntic, van decidir posar en marxa aquest moviment i, emmarcat en el seu programa Laboratoire de la rénovation, el setembre de 2006 van fer públic un document, 10 chantiers rénovateurs , fruit de les reflexions dels seus grups de treball.

Per la seva banda, Ségolène Royal ha reafirmat la seva intenció de substituir a Hollande, que alhora ha anunciat que no tornarà a ser candidat al càrrec, al capdavant del PS al pròxim Congrés del partit, previst a la tardor de 2008, i ha declarat que hi assistirà amb un projecte de renovació. De fet, Royal ja ha posat en marxa un grup de coordinació i diferents grups de treball per tal de fer un balanç sobre els punts forts i els febles, els valors defensats i les insuficiències de la campanya presidencial i contribuir a la reflexió, reconstrucció i renovació del Partit Socialista francès. En el seu discurs davant el comitè de París de Désirs d’Avenir, el passat 26 de juny, va afirmar la seva voluntat d’implicar-se a fons en el debat proposat pel Secretari General del partit, convocant una Assemblea General de Désirs d’Avenir el setembre vinent i elaborant un recull dels seus treballs i conclusions que seran posats a la disposició del partit. De fet, el proper 25 d’agost, a la Festa de la Rosa de Melle, la seva ciutat, en presentarà les primeres conclusions.

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS