El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

23/11/2007

El caos conceptual

El 27 de juny de 2007, François Hollande va proposar al Consell Nacional del partit posar en marxa un procés de renovació interna amb l’objectiu d’actualitzar el seu pensament, l’estratègia i els mètodes del partit, presentant un perfecte full de ruta conegut com la carta de la renovació.

Ara bé, sembla que l’impacte dels treballs d’aquest fòrums en el debat públic sobre la renovació del Partit Socialista francès és mínim. L’esquerra francesa, més aviat, ha decidit passar comptes i explicar les seves propostes a través de la publicació de llibres i pamflets que es van interposant al llarg d’aquesta tardor.

Així, en el seu llibre, L’Impasse, Lionel Jospin escriu sobre les darreres eleccions presidencials i s’interroga pel futur de l’esquerra francesa, apartant clarament la idea d’una aliança amb el centre i reafirmant la identitat ideològica d’un PS socialdemòcrata per tal d’apostar per un gran partit de l’esquerra, necessari per reconquerir la majoria. No obstant això, el llibre ha estat interpretat únicament com una dura crítica a la candidata socialista, Ségolène Royal. En un article  publicat per Libération, Alain Duhamel, figura característica del periodisme polític francès, intenta respondre per què resulta impossible un debat de fons sobre la candidatura, la campanya, el mètode evidentment nou i rellevant, i perquè qualsevol presa de posició de Jospin suscita tantes reaccions i controvèrsies.

Per la seva banda, el llibre de Jean-Christophe Cambadélis, braç dret de Dominique Strauss-Kahn, analitza a Parti pris el fracàs intern del PS des de 2002; mentre que Guillaume Bachelay, pròxim a Laurent Fabius, també repassa els últims vint anys del socialisme per examinar les opcions fetes pel PS Francès i explorar les vies de futur en contraposició al que ell anomena els déserts d’avenir, fent un joc de paraules amb el lema de la campanya de Ségolène, Désirs d’avenir.

El sector de Dominique Strauss-Khan també s’ha posicionat en el debat sobre la renovació a través d’un Manifeste pour un socialisme nouveau, fet públic a l’escola d’estiu de La Rochelle, en el que advoquen per una socialdemocràcia actualitzada. També s’han deixat sentir les idees de Laurent Fabius que, en un discurs ple de crítiques al rol dels mitjans de comunicació, parla de la deconstrucció de la dreta per construir l’esquerra.

Un altre llibre aparegut recentment és En quête de gauche, de Jean-Luc Mélenchon, una figura emblemàtica del PS, que es decanta obertament per un projecte polític capaç de refundar una alternativa d’esquerra “a la dominació material i cultural del capitalisme de la nostra època”, seguint el model del Linkspartei alemany d’Oskar Lafontaine. El document La gauche d’après, elaborat per l’associació Pour la République Sociale, dóna suport a aquesta idea.

Una iniciativa interessant és l’encetada per Les Gracques, “un grup de reflexió i pressió”, en paraules de Jean Daniel, director del Le Nouvel Observateur, que es van donar a conèixer el mes de març, apel·lant a un acostament entre Ségolène Royal i François Bayrou. El seu Manifeste pour une gauche moderne i els debats de la seva escola d’estiu, que van comptar amb personalitats com Anthony Giddens, Michel Rocard, Walter Veltroni, Peter Mandelson i Jorge Semprún, entre d’altres, volen ser una contribució a la renovació d’una esquerra socialdemòcrata i realista. El Policy Network britànic ha publicat un breu informe sobre aquestes jornades.

Pel que fa a Ségolène Royal, el passat 8 de novembre es va constituir el Pacte Rénovateur, una xarxa que vol contribuir al procés de renovació del PS a partir del camí traçat per la seva designació i la seva campanya a les presidencials. El discurs de Villepinte i el Pacte Présidentiel són les bases polítiques a partir de les quals s’iniciaran els debats per tal d’aprofundir i precisar l’orientació del PS francès. A més, el proper 3 de desembre, apareixerà a les llibreries el nou llibre de Ségolène Royal, Ma plus belle histoire, C’EST VOUS, que explica en primera persona les experiències de la campanya presidencial amb humor i emoció, però sobretot en treu les conclusions per continuar, avui i en el futur, amb el projecte socialista que va encapçalar.

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS