El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

13/12/2007

Miquel Iceta: ’El PSC té com a projecte desenvolupar en plenitud el nou Estatut i impulsar l’evolució federal d’Espanya’

Miquel Iceta, viceprimer secretari i portaveu del PSC, va defensar la solidesa de les arrels teòriques del pensament catalanista dels socialistes i va recordar que el PSC ha tingut sempre, des de la seva fundació, un projecte nacional clar: un projecte catalanista que reivindica l’autogovern per a Catalunya i un funcionament federal per a Espanya.

Durant l’acte de presentació del llibre Catalanisme federalista, el quart llibre de la col·lecció frc Llibres de la Fundació, Iceta va reivindicar que el dels socialistes catalans “és un projecte realista i ambiciós; un projecte que uneix, que vol evitar divisions i també enfrontaments estèrils. Un projecte pensat per sumar, per construir, per unir. Un projecte que parteix de la transversalitat del catalanisme i que vol mantenir l’acreditada capacitat del catalanisme de ‘fabricar catalanistes’, és a dir, d’adreçar-se i seduir a persones no nascudes aquí”.

El viceprimer secretari i portaveu del PSC va assegurar que “aquest llibre va adreçat a una majoria, sovint silenciosa, emprenyada o no, pessimista o optimista, una majoria que no es resigna a que els diferents graus identificació nacional impliquin una divisió interna ni un enfrontament amb Espanya, als que pensen que un Estat hi poden conviure diverses nacions, diverses llengües, diverses cultures, als que creuen que les societats són plurals i que la recerca compulsiva d’homogeneïtats nacionals i falses unanimitats és un camí segur al desastre, als convençuts que als problemes complexes els corresponen solucions complexes, aquells que es malfien de les receptes simplistes o màgiques, o de les grans paraules que no se sap què signifiquen”.

Albert Aixalà, director de la Fundació, encarregat de presentar l’acte, va apuntar que “el llibre expressa la coherència del pensament polític de Miquel Iceta i, per extensió, del socialisme català” i va insistir a assenyalar la necessitat de treballar en una doble direcció: Catalunya endins, com a catalanistes federalistes, “convertint el federalisme en l’eix vertebrador d’un nou catalanisme, central i majoritari al nostre país”, i Catalunya enfora, “actuant com a federalistes espanyols, per avançar junts cap a l’Espanya federal, és a dir, Hacia la España de todos, que deia Rafael Campalans".

Rafael Jorba, periodista i membre del CAC, va elogiar la “previsibilitat d’un llibre que posa per davant la pedagogia, en sentit ‘campalanià’”. Un llibre que, segons Jorba, és una “obra simfònica i coral que reordena perfectament la partitura política del projecte catalanista, federalista i de justícia social del PSC”.

Durant la seva detallada exposició del llibre, Jorba va destacar la “transversaliat del projecte catalanista, i la seva solidaritat”, i va lamentar que “després de tants anys, molts segueixen sense entendre què és autonomia i què és federalisme, tant a Catalunya com a la resta d’Espanya”. Per a Jorba, el federalisme “és el ciment que permet lligar els valors calents (identitaris i simbòlics) amb els valors freds (drets i deures de la ciutadania)".

El president de la Generalitat, José Montilla, va ser l’encarregat de cloure l’acte. En la línia de les intervencions anteriors, el President va recordar que “darrere del combat contra el nou Estatut hi ha hagut la confrontació de dues concepcions i dos models d’Espanya: un model centralista i uniformitzat davant d´una orientació plurinacional i federal de l’Estat”.

Per aquest motiu, Montilla va apostar per “un catalanisme federalista que vol superar les concepcions reduccionistes de Catalunya; tant la del nacionalisme espanyol que ens vol assimilar, homogeneïtzar, dissoldre en una realitat més gran, com la del nacionalisme català que voldria segregar Catalunya d’Espanya i, alhora, homogeneïtzar-la en una realitat més petita” .

Cliqueu aquí per accedir a la fitxa de la publicació.
Cliqueu aquí per accedir a altres imatges de l’acte de presentació.

APARICIONS EN PREMSA:

La Vanguardia, 13 de desembre
La Vanguardia on line, 12 de desembre
El Periódico, 13 de desembre
El Punt, 13 de desembre
Avui, 13 de desembre
El País, 13 de desembre
El Mundo, 13 de desembre
ABC, 13 de desembre

INTERVENCIONS:
Albert Aixalà
Rafael Jorba
Miquel Iceta
José Montilla

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS