El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

10/03/2011

Isidre Molas: 'Pallach va ser un socialista moderat, però no moderadament socialista'

La Fundació Rafael Campalans ha presentat el llibre PSC (Reagrupament). L'opció socialdemòcrata catalana (1974-1978), una publicació coordinada per Marcel Gabarró, professor de Blanquerna-URL. Isidre Molas, president de la Fundació i del PSC, ha esta l'encarregat de presentar l'acte, tot recordant que aquest llibre "és testimoni de la història, i qui millor pot explicar la història és qui la va viure".

Molas ha centrat la seva intervenció en Josep Pallach, "una gran figura del socialisme català, exemple de coherència política indispensable en qualsevol tipus d'acció política". Molas va elogiar la figura de Pallach, algú que "va ser sempre socialista, un socialista moderat, però no moderadament socialista".

Marcel Gabarró
, coordinador de la publicació, ha elogiat la idoneïtat del llibre, "útil per als que van viure aquells anys, però també per als joves que vulguin saber més d'aquella època", i ha descrit cadascuna de les parts del llibre: una primera part, dedicada a la figura de Josep Pallach, tant des de la vessant biogràfica com política; una segona, que comprèn el període de la constitució de partit RSDC Reagrupament Socialista i Democràtic de Catalunya l'any 1974 fins a la mort de Josep Pallach l'any 1977; i una última part, on es recull l'època del Front d'Esquerres i del Pacte Democràtic fins al Congrés de la unitat dels socialistes catalans.

Per la seva banda, qui va ser ministre d'Indústria, Joan Majó, i l'advocat Josep Verde, han coincidit en traçar un reconegut personal per aquells quatre anys, 1974-1978, "que van culminar en el que ara és el PSC", ha recordat Verde. Tots dos han desgranat anècdotes viscudes i converses mantingudes, i Majó ha aprofitat la seva intervenció per compartir amb els assistents el contingut d'una carta entre Joan Reventós i ell mateix, recordant el procés d'unificació dels socialistes. Majó ha conclòs que "la Catalunya present és hereva d'aquella unificació, i la futura també ho ha de ser".

El primer secretari del PSC, José Montilla, ha tancat l'acte tot insistint en la necessitat que "ens sentim orgullosos de la nostra història, i del paper que hi han jugat els socialistes". L'expresident de la Generalitat ha rememorat la figura de Pallach, tot remarcant la idea que "va tenir raó massa aviat", com descriu Joan Tàpia a les pàgines del llibre. Montilla, a més, ha apuntat que "tot i estar parlant de fa més de trenta anys, hi ha coses que es mantenen a l'actualitat, com són els valors i les conviccions per seguir treballant per un projecte majoritari que il·lusioni els ciutadans que se senten d'esquerres". Montilla creu que ara més que mai "cal generositat, intel·ligència, coratge i rigor" per "seguir dibuixant un projecte majoritari per a tots els catalans".

(Fotografies: Andreu Adrover)
 
Aparicions en premsa:


Avui-El Punt, 11 de març 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS