El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

30/09/2011

Antoni Castells: 'Europa ha de trobar l'equilibri adequat entre la necessària austeritat fiscal i la generació de creixement econòmic'

La Fundació Catalunya Europa va organitzar la conferència "Es pot salvar l'euro? Inestabilitat financera i disparitat nord-sud a Europa", un acte que va introduir l'exconseller d'Economia, Antoni Castells. Davant la crisi en què es troba Europa, Castells considera que "cal trobar l'equilibri adequat entre la necessària austeritat fiscal i la generació de creixement econòmic". Segons Castells, fins ara Europa no ha sabut trobar aquest equilibri, i el que està succeint és que "les polítiques d'austeritat no fan sinó constrènyer encara més la situació". Tot i ser necessàries, considera, "les retallades són excessives i deixaran l'economia en estat semivegetatiu".

Jaume Ventura, investigador sènior CREI-UPF i professor GSE, creu que el principal repte actualment per al mercat financer és "resoldre la capacitat d'endeutament de les empreses". "Molts pensaven que aquesta era una crisi keynesiana", va apuntar, "però no van veure que s'estava destruint riquesa". Segons Ventura, "hi ha quatre possibles sortides a la crisi del deute: la creació d'una altra bombolla, no pagant aquest deute, amb un augment de la pressió fiscal, o amb inflació".

Per la seva banda, Jordi Gual, sotsdirector de la Caixa i professor de l'IESE, va apuntar que "bona part d'aquesta crisi és resultat de la introducció de l'euro". Per a Gual, quatre són els grans problemes urgents: en primer lloc, la crisi del deute sobirà dificulta el finançament del sector bancari europeu. En segon lloc, necessitem algun mecanisme per distribuir les pèrdues de la gran bombolla. Tercer, cal dissenyar ja nous mecanismes per a que no es torni a produir una bombolla de deute com l'actual. I quart punt, Europa ha de tenir una estratègia de creixement única, de la Unió. Segons Gual, "la solució a la crisi actual passa per repartir els costos entre els agents implicats, sent rigorosos en la política monetària, i ens els ingressos i despeses públics".

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS