El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

08/05/2012

"La rereguarda en guerra. Catalunya, 1936-1937", de José Luis Martín Ramos

En els dies immediatament posteriors a la rebel·lió militar que va donar lloc a la guerra civil espanyola, es va constituir el PSUC, un partit que estava cridat a tenir un protagonisme destacat en el transcurs del conflicte bèl·lic i, particularment, en la manera com, a Catalunya, lluny encara del front de guerra, es va desencadenar l'enfrontament intern entre les diverses interpretacions sobre la naturalesa i l'abast de les transformacions socials sobrevingudes i sobre la prioritat, abans de tot, de defensar laRepública i guanyar la guerra.

José Luis Martín Ramos catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, acaba de publicar aquest llibre, editat per L'Avenç, que constitueix una nova aportació a un període sobre elqual encara ens falten treballs ben documentats, ressegueix la història dels primers deu mesos de laguerra civil a Catalunya, des de la resposta "revolucionària" a la revolta militar del juliol de 1936 fins als Fets de Maig de 1937, en què va esclatar finalment el conflicte entre les concepcions oposades dela CNT i el POUM, d'un costat, i del PSUC, de l'altre. Responent al postulat que diu que una bonahistòria d'un partit, d'un partit rellevant, ha de ser una bona història d'un país, una recerca que haviacomençat sent una història del PSUC ha esdevingut una història del conflicte a la rereguarda catalana. 

El llibre es presenta demà dimarts, 8 de maig, a les 19:30h a la llibreria La Central (c. Mallorca, 237, de Barcelona). Intervindrà a la presentació del llibre, a banda de l'autor, Andreu Mayayo, professor d'Història de la Universitat de Barcelona.

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS