El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

17/09/2012

Després de la Diada

Quan aviat farà una setmana de la multitudiària manifestació de l'11 de setembre convocada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), continua la repercussió de l'èxit de la marxa. Des de la Generalitat a la Moncloa, i des de l'ANC a la premsa internacional, passant per la Comissió Europea, ningú no ha estat indiferent a la que s'ha definit com la manifestació més gran de la història de Catalunya. Una mobilització que obre, sens dubte, un nou escenari.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va ser el primer en parlar l'endemà de la Diada, tot assenyalat que "Catalunya és una nació que, per poder ser ella mateixa, demana un Estat". Però lluny de mostrar un posicionament nítid a favor de la secessió, Mas es va limitar en la compareixença a deixar la porta entreoberta: "res no serà fàcil, però tot és possible".

Accediu a un resum de les paraules del President Mas durant la seva compareixença davant dels mitjans aquí

El mateix dia, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va alertar que "el president Mas no pot continuar mantenint-se al marge del clam que ell mateix va fer seu", i va mostrar-se ferm assegurant que "el PSC seguirà treballant per la unitat civil del poble de Catalunya, per l'aprofundiment del seu autogovern, per un finançament just i per la cohestió social. Conscients com som que les llibertats nacionals i el progrés social han d'anar de la mà, perquè una cosa no pot ser sense l'altra, defensem i defensarem amb convicció els nostres principis i valors de llibertat, igualtat, fraternitat, justícia social, solidaritat i pau entre tots els pobles". 

Cliqueu aquí per accedir a les paraules de Pere Navarro (resum i transcripció)  

Pocs dies abans, durant la seva intervenció davant dels membres del Comitè Federal del PSOE, Navarro va mostrar la seva preocupació per la deriva de les relacions Catalunya-Espanya i va alertar de la necessitat que els socialistes, catalans i esapnyols, "hem de ser valents i actius per reivindicar un model d'Espanya federal" perquè, si no, "correm el ric que Espanya o sigui federal o no serà". 

Unes paraules que va repetir ahir a la Festa de la Rosa davant el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba: "perquè el federalisme avanci a Catalunya és imprescindible que també ho faci a la resta d'Espanya".

Cliqueu aquí per accedir a la intervenció de Pere Navarro al Comitè Federal del PSOE (resum i transcripció) 

Segurament, però, les declaracions més sorprenents aquesta setmana han estat les pronunciades pel president de la Generalitat al Fòrum Nueva Economía, a Madrid. La tesi de Mas, desgranada davant part dels alts estaments econòmics espanyols, és que Catalunya "ha intentat transformar l'Estat espanyol" per "poder-hi encaixar", i ja que "això no ha sigut possible, s'ha d'entendre que Catalunya necessita un Estat". Tot i la contundència d'aquestes paraules, Mas després no va anar més enllà i es va limitar a proposar consultar a la ciutadania "si Catalunya és o no una nació". 

Cliqueu aquí per accedir al vídeo amb el discurs íntegre, i aquí per veure'n la transcripció.  

El periodista Enric Juliana parlava fa uns anys del "català emprenyat". Després de la sentència de l'Estatut i amb l'actual crisi, es podria parlar ara del "català frustrat"? El que és cert és que, com apuntava Milagros Pérez-Oliva la setmana passada en un article a El País, "emergeix un independentisme tranquil, que viu l'opció d'abandonar Espanya sense drames ni pors". Sens dubte, al PSC se li ha girant feina: caldrà que siguem més clars a l'hora de plantejar i treballar per un projecte nacional per a Catalunya si es vol guanyar la partida. 

Per últim, us recomanem accedir a l'opinió del president de la Fundació, Miquel Iceta, i a un minuciós recull d'articles sobre la Diada i les seves repercussions a l'entrada "Després de l'11-S, federalisme" del seu bloc. 


Autora: Cristina González

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS