El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

10/11/2012

El millor està per venir

Segons moltes de les anàlisis periodístiques i polítiques publicades, Barack Obama ha guanyat les eleccions del passat 6 de novembre a la recta final de la campanya, amb un repunt de la participació prevista, i amb un majoritari suport del vot hispà.

A la vista dels resultats en vot popular, es pot concloure que si el Partit Republicà hagués dibuixat un cartell més moderat, enlloc de l'encapçalat per Mit Romney, hauria posat les coses molt més difícils als demòcrates. La tardana fugida cap al centre del mormó només ha servit per emfatitzar una certa artificiositat, propera a la mentida, un defecte que els americans castiguen en política.

En delegats electorals, el marge final ha estat de 332 delegats per a Obama i 206 per a Romney. Amb els 29 delegats aconseguits a Florida, Obama ha guanyat en vuit dels nou estats clau (els anomenats "swing states"), Ohio, Iowa, New Hampshire, Wisconsin, Virginia, Colorado i Nevada. Només Carolina del Nord va anar a parar a mans republicanes.

Sens dubte, les bones xifres d'ocupació i una gestió impecable dels desastres de l'huracà Sandy, sense maquillatges ni sobreactuacions, han acabat de donar al president l'empenta que necessitava. I en aquests bons resultats, Obama deu una porció de la seva reelecció als hispans, mobilitzats en favor de la reforma migratòria que Obama ha promès tirar endavant durant la seva segona legislatura, i a la que Romney s'havia oposat frontalment.

Economia i política interior han estat temes clau en campanya, senyal que l'administració demòcrata i, en especial, la secretària d'Estat Hillary Clinton, han fet una bona feina en el terreny de la política exterior. La mort d'Osama Bin Laden a mans americanes va suposar una important fita i va fer callar algunes veus que presentaven Obama com un comandant en cap massa tou.

La victòria de Barack Obama és la de la política real, la d'a peu de carrer. El triomf d'una concepció del món i la societat més tolerant. Pot ser que el reelegit resident nord-americà torni a veure com algun dels seus projectes fan aigua davant la poderosa pinça que conformen els embolics burocràtics de Washington i Wall Street, pinça que es converteix en trident amb la majoria republicana a la Cambra de Representants. Però sens dubte no es donaran passes enrere en drets socials i no aumentaran de manera escandalosa les diferències entre rics i pobres, escenari que amb Romney estava gairebé garantit. De moment, en la seva primera intervenció pública formal després de la seva reelecció, Obama ha subratllat que és indispensable que els nord-americans més rics paguin més impostos per aconseguir una reducció una reducció del dèficit.  

Lectures recomanades:

- "La cuestión principal y la decisión más clara" de Robert Reich
- "Obama tras su reelección: 'Para EEUU, lo mejor está por venir'" d'Antonio Caño 
- "Obama confirma una tendencia" de Lluís Foix 
- "21 reasons for Obama's victory and Romney's defeat" de Tom Bevan i Carl M. Cannon 
- "Es la derecha la que está en crisis" de Lluís Bassets 
- "El arma total de Obama para vencer a Romney: un megacerebro informático que controla Facebook" de Carlos Enrique Bayo 
- "Inside the secret world of data crunchers who helped Obama win" de Michael Scherer 
- "Después de la batalla" de José Ignacio Torreblanca 
- "Obama y sus sorpresas" de Moisés Naím 
- "No hagamos tratos" de Paul Krugman

Enllaços recomanats:

http://www.gutierrez-rubi.es/elecciones-usa-2012/
http://www.washingtonpost.com/politics/campaigns 
http://www.lemonde.fr/elections-americaines/resultats/ 


 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS