El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

29/11/2012

Eleccions al Parlament de Catalunya 2012. Anàlisi de resultats

L'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) i el Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs van organitzar el passat dijous la taula rodona "Eleccions al Parlament de Catalunya 2012. Anàlisi de resultats", per valorar els comicis del passat 25 de novembre.

L'acte, presentat i moderat pel director de l'ICPS, Joan Marcet, va comptar l'anàlisi inicial de Jordi Argelaguet, professor titular de Ciència Política a la Universitat Autònoma de Barcelona i director del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). Argelaguet va remarcar que "des de 2003, els electorats s'estan movent, i encara no s'han assentat", cosa que evidencia que "estem davant d'un canvi de sistema de partits". Per al director del CEO, "l'augment de la participació en relació a la sèrie històrica ha tingut un impacte en el creixement de determinats blocs, tot i haver-hi diferents dinàmiques per a cada bloc". Segons Argelaguet, "una de les conseqüències d'aquest augment de la participació, i de la disminució de l'abstenció diferencial ha estat la tendència a la fragmentació del sistema de partits, on ja no es pot parlar pròpiament d'uns partits catch-all".  

Oriol Bartomeus
, professor de Ciència Política a la UAB i a la UB, va fer un paral·lelisme entre la campanya del candidat de CiU, Artur Mas, i la de Jacques Chirac el 1997, en què el llavors president francès va avançar les eleccions de l'Assemblea Nacional, esperant el suport de la ciutadania. En canvi, el socialista Lionel Jospin i la seva "gauche pluriel" va recuperar la majoria parlamentària i va esdevenir primer ministre. Per a Bartomeus, la de CiU va ser "una campanya gaullista", en què l'estratègia era reproduir a les autonòmiques la dinàmica de les generals: aconseguir un "rassemblement".  

Va funcionar aquesta estratègia? "A mitges: gràcies a la polarització de la campanya es va aconseguir una participació excepcional davant un escenari que CiU havia pintat com a excepcional", va remarcar Bartomeus. "Aquesta polarització explica la millora dels blocs dels extrems, tot i que dins de cada bloc són els partits 'petits' i la 'nova política" els que guanyen en rellevància: Ciutadans per una banda, i ERC i CUP per l'altra". Segons el Bartomeus, col·laborador habitual de la Fundació i membre del seu patronat, "estem en un moment de relleu generacional dels votants, en què els partits fins ara considerats 'grans' (CiU i PSC) només han aconseguit el 45% del total de vots".  

Per la seva banda, el catedràtic de Ciència Política a la Universitat Autònoma de Barcelona Joan Botella va insistir en "l'excepcionalitat dels resultats, comparats amb altres països  europeus, en què els partits de govern perden les eleccions".  Tot i això, per a Botella, "la veritable excepcionalitat dels comicis la va marcar el creixement extraordinari de la participació: mig milió de persones més van anar a votar, sobretot joves". Un altre punt a destacar, segons el professor Botella, és el de "la desaparició de l'abstenció diferencial, típica de les zones tradicionals d'immigració de la resta d'Espanya". Aquesta immigració, va recordar Botella, ja no existeix, i estem parlant dels seus fills, que voten més i diferent als seus pares, sobretot quan l'import de l'aposta està posat sobre la taula, com en el cas del 25N".

Per últim, el periodista i advocat Ricard Fernández Deu  va aportar una visió "de carrer", segons va apuntar ell mateix, assegurant que "l'opinió del carrer era més propera a la realitat dels resultats que les enquestes", i va augurar que "el debat ara se centrarà en avançar o retardar el procés sobiranista".

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS