El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Notes de l'observatori

05/03/2012

La tercera via socialista entre el lliure comerç i el proteccionisme: l'intercanvi just

El socialisme en la seva dimensió internacionalista té molt a aportar respecte la construcció d'una globalització meditada, solidària i respectuosa amb el nostre planeta. Sobretot si tenim en compte que l'actual model de globalització liberal liderat pels Estats Units i les empreses internacionals ha esdevingut salvatge. En aquest sentit s'ha evidenciat que el model preponderant de les darreres tres dècades és promotor de desigualtats i greument irrespectuós amb el planeta. 

Els socialistes francesos fa mesos que es troben immersos en un profund debat sobre quines podrien ser les noves regles de funcionament de l'economia i particularment les condicions d'intercanvi de béns i mercaderies que beneficiarien Europa i al mateix temps promourien el desenvolupament dels països del sud i de l'est. Ja al congrés del Partit Socialista Europeu de Varsòvia celebrat el desembre de 2010, els socialistes van batejar amb el nom de fair exchange el nou model d'intercanvi desitjable, que no té per objectiu tancar-se al comerç internacional sinó regular-lo; té certes similituts i per tant engloba alguns dels preceptes del comerç just, però vist des d'Europa, i per tant, no és el mateix. 

Però, què és exactament l'intercanvi just pels socialistes europeus? És la resposta que donen a la demanda legítima de protecció que manifesten els ciutadans front el desgast patit per la globalització liberal. Recordem que ja durant les darreres primàries franceses aquest era un tema recurrent i Martine AubryFrançois Hollande van arribar a un consens sobre alguns dels aspectes que podrien destacar del nou model de comerç europeu. Ara, a un pas de les presidencials franceses, la voluntat dels socialistes d'aquest país és liderar la creació de noves normes de funcionament de l'economia i acompanyar-les d'institucions europees capaces de fer respectar aquestes normes, sempre amb l'objectiu de fer que el comerç internacional esdevingui més respectuós i equitatiu en totes les seves dimensions.

En aquesta línia, la fundació Jean Jaurès acaba de publicar un magnífic assaig d'Henri Weber, diputat al Parlament Europeu i Secretari Nacional adjunt del Partit Socialista francès. Weber desenvolupa l'argument que justifica per què els socialistes francesos i europeus no creuen que abaixant al màxim i amb presses els obstacles tarifaris i reglamentaris del comerç, serà com la humanitat experimentarà un major creixement, més durable i equitatiu. Ans al contrari, els imperatius del lliure comerç haurien d'estar subordinats al dret a la salut, la preservació del mediambient i la dignitat en el treball. La prioritat radica en respectar les normes no comercials -sanitàries, mediambientals, socials, culturals- que haurien d'estar integrades en els propis tractats de comerç. Aquesta seria l'aportació més ambiciosa i novedosa de Weber i en general del socialisme.

Cliqueu aquí per llegir l'assaig. 

Com a estratègia comercial per a Europa, Weber proposa als mercats obrir-se als països emergents però només en la mesura en que ells s'obrin a nosaltres (principi de reciprocitat); també reivindica el dret a protegir la indústria emergent europea i les seves activitats estratègiques en nom de la sovirania nacional. Afirma, en definitiva, que hi ha una opció intermèdia entre el lliure comerç implementat pels liberals i el proteccionisme defensat per l'extrema dreta o l'extrema esquerra. 

És l'intercanvi just i persegueix tres objectius: permetre als països d'Europa seguir a l'avantguarda de les nacions més avançades per la via de la reindustrialització, donar suport al desenvolupament dels països del Sud i de l'Est i per últim presarvar l'ecosistema. Així mateix aborda temes clau com la necessitat d'atacar el frau fiscal internacional i els paradisos fiscals i planteja exemples molt entenedors sobre els principis clau que han de regir l'intercanvi just. 

Cliqueu aquí si voleu sentir Henri Weber en una entrevista creuada amb l'historiador Emmanuel Todd.


Autora: Natalia Gimeno

 

 

 

Notes anteriors


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS