El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Notes de l'observatori

26/09/2013

State of the left

El centre d'estudis Policy Network revisa, un cop més, l'actualitat de la política de centre-esquerra en seu darrer butlletí "State of the left". En els temps de crisi que vivim,  la situació econòmica sembla actuar com una mena de camisa de força sobre la maniobrabilitat política, deixant als partits progressistes en un escenari poc favorable per dur a terme les reformes estructurals necessàries per aconseguir salvar el desmantellament de l'estat del benestar en molts països occidentals.

Les esquerres han retrocedit o estan retrocedint gairebé arreu. És el cas, per exemple, de Finlàndia, on després de 50 anys de lideratge socialdemòcrata s'ha donat pas a un govern de caràcter conservador. Tot i això, val a dir que no suposa una novetat la relació negativa que s'estableix entre el vot a les esquerres i un cicle de crisi econòmica.

Paradoxalment, a Europa, on la crisi ha afectat de forma més dramàtica, s'està produint una mena de divorci ideològic entre els ja coneguts PIIGS (Portugal, Irlanda, Itàlia, Grècia i Espanya) amb una lleugera tendència a les esquerres i la resta d'Estats europeus, on sembla que la via conservadora s'està imposant.

Aquest fet el podem atribuir a la creixent insatisfacció dels socis del sud d'Europa, els que realment estant patint les conseqüències de les mesures d'austeritat. Aquesta insatisfacció, d'altra banda, ha portat a una polarització ideològica en què s'han vist afavorits els partits de caràcter populista. Aquesta situació dista molt de l'estabilitat necessària per tal de facilitar la implementació de mesures anticrisi.

En conclusió, el que sembla clar és que cal que els partits progressistes trobin la fórmula per tornar a recuperar la confiança perduda de l'electorat, i que se'ls pugui identificar com a veritable opció per superar la crisi, sense deixar de banda l'estat del benestar. 


Cliqueu aquí per accedir al darrer butlletí "State of the left"


Autor: Oriol Martínez 

 

 

 

Notes anteriors