El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Notes de l'observatori

14/05/2012

Els grecs castiguen la gestió de la crisi

Les eleccions gregues representen un clar rebuig a l'austeritat. La gran coalició que va donar suport al govern "tecnocràtic" de Papademos va rebre només un 35% del vot. Per haver cooperat amb els dos grans partits, els neofeixistes de LAOS van ser expulsats del parlament per ser reemplaçats pels nazis de l'Aurora Daurada. Nova Democràcia va aconseguir guanyar un 36% dels escons amb menys del 19% només gràcies a la particularitat injusta del sistema electoral grec, on se sumen 50 escons a la primera força. El guanyador clar de les eleccions és Syriza, la coalició de l'esquerra radical. El seu líder, Alexis Tsipras, és, al meu entendre, un Kirchner potencial.

Les negociacions per formar un govern formen part d'un intens joc polític al nivell europeu, amb el poble grec d'una banda i el Banc Central Europeu i els polítics conservadors europeus de l'altra. Alts dirigents alemanys han suggerit la possibilitat de treure Grècia de l'euro, que només seria possible (excepte una ruptura de l'ordenament jurídic) a través d'una sortida grega de la UE.

A aquests polítics conservadors els agradaria que el debat fos una opció entre una continuació de l'austeritat i les reformes estructurals o una sortida grega de l'euro. I aquest no és el debat. Hi ha un altre camí, que combinaria un impagament grec (i una injecció d'inversió des d'Europa) amb el manteniment de l'euro.

És preocupant que polítics alemanys de referència pensin que Grècia podria sortir de l'euro sense provocar un contagi arreu d'Europa. Els que neguen aquesta possibilitat són els mateixos actors que van suggerir que l'austeritat generaria confiança. S'han anat equivocant estrepitosament durant anys. Els seus plantejaments són perillosos.

Dins d'aquest context, sorgeix la pregunta de per què serveix el PASOK. Si hagués guanyat dos escons més, podria haver estat el soci petit en una coalició d'austeritat amb el partit conservador que va destrossar les financas públiques de Grècia. És urgent que les direccions socialistes a Espanya aprenguin del col·lapse de PASOK.

La inestabilitat a Grècia augmenta les tensions al mercat i això interactua de manera negativa amb la crisi financera espanyola, que tan ràpid està evolucionant. Clarament estem arribant a un punt d'inflexió en el conjunt d'Europa: hauríem de començar a contemplar si estem a la vora d'una intervenció massiva, que si fos com la de Grècia, Irlanda, i Portugal acabaria destrossant a Espanya.

Estem veient que la qüestió no és econòmica, perquè les possibles solucions a la crisi de l'euro han estat sobre la taula durant anys, sinó que és política. I no tant una qüestió de voluntat política com d'estratègia política. Aquest és, doncs, el nostre marc: o Europa canvia de direcció i abandona l'austeritat, o implosionarà. No podem continuar sotmesos a un règim fracassat, amagant-nos darrera l'escut de la responsabilitat. Hem de negar la necessitat de l'austeritat rotundament.

Us recomanem la lectura de:

http://www.social-europe.eu/2012/05/there-is-no-electoral-dilemma-in-greece/

http://www.guardian.co.uk/world/2012/may/11/greece-hope-fear-political-ruins

http://blogs.telegraph.co.uk/finance/ambroseevans-pritchard/100017061/europes-nuclear-brinkmanship-with-greece-is-a-lethal-game/

http://yanisvaroufakis.eu/2012/02/18/greek-default-does-not-equal-greek-exit/

http://www.economist.com/blogs/freeexchange/2012/05/euro-zone-contagion?fsrc=gn_ep

http://www.social-europe.eu/2011/06/the-european-game-of-chicken/ A
utor: David Lizoain

 

 

 

Notes anteriors


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS