El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Notes de l'observatori

30/11/2012

Reptes de la Unió Europea en un món canviant

La Fundació Rafael Campalans va participar divendres passat al seminari organitzat per la Friedrich Ebert Stiftung i la Fundación Alternativas a Madrid, per tractar sobre els reptes de la Unió Europea en un món canviant. En concret, l'objectiu del seminari era analitzar el paper de la Unió Europea en un nou context caracteritzat per la crisi econòmica i l'emergència de nous actors a l'escena internacional. Així, en el debat es van plantejar preguntes com ara si la UE podia afrontar aquests reptes, sobre com era percebuda la Unió per actors tercers i si tenia veritable influència internacional, i sobre quina arquitectura de governança global havia de promoure.

El seminari va ser inaugurat pel director de l'Observatori de Política Exterior (OPEX) de la Fundació Alternativas, Vicente Palacio, i pel delegat de la Friedrich Ebert Stiftung a Madrid, Lothar Witte.  

La ponència inaugural va anar a càrrec de Josep Borrell, que va citar les principals driving forces de la Unió Europea, explicant que la pau ja no mobilitza la gent jove, perquè aquesta no tem la guerra, i que en l'actualitat, fer front a la globalització és el principal leitmotiv de la Unió Europea. Va afegir que, al segle XXI, els països europeus necessitàvem la Unió per preservar l'existència davant de potències com Xina, Brasil o Índia, entre els quals fins i tot Alemanya quedava molt petita. I va mencionar 10 causes profundes de la crisi europea (entre les quals, l'error del Pacte d'Estabilitat i Creixement, l'èmfasi exclusiu en les polítiques fiscals, la nova ideologia alemanya, la manca de mecanismes d'ajust estructural i de solució de crisi financeres, la forta correlació entre la crisi bancària i pública, i una forta interdependència entre països tot i mantenir el mite de la independència) i algunes conseqüències geopolítiques de la crisi, com és ara la pèrdua de pes davant dels Estats Units, i la seva major debilitat per assegurar la prosperitat i la seguretat en un món multipolar, així com per modelar la globalització. No obstant, va acabar trencant alguns mites que pesen sobre la debilitat europea.  

La primera taula, sobre la transferència de poder i la UE en un món multipolar, va ser moderada per Anne Seyfferth, cap del departament per Europa Occidental i Amèrica del Nord de la Friedrich Ebert Stiftung, i hi van participar: el diputat del PSOE al Congrés, portaveu de la comissió de la UE, Juan Moscoso; el cap de gabinet de la Presidenta del Brasil, Audo Araujo Faleiro; i la directora del Centre de Tendències Polítiques Globals, de la Universitat Kültür d'Istambul, Sylvia Tiryaki. Va destacar la intervenció de Faleiro, que va criticar fortament la "criminlització" dels immigrants a Europa, i va anunciar la fi del model social europeu, que havia estat referent, pel fet que els polítics europeus eren incapaços de defensar els beneficis de la integració en les seves circumscripcions estatals. Va acabar dient que Europa "no tenia ni idea" del que estava passant a Amèrica Llatina i va fer una crítica als partits socialdemòcrates sud-americans que, segons ell, havien exclòs les classes populars durant els seus governs.  

En el debat, entre d'altres, van intervenir el periodista Andrés Ortega, i la catedràtica de Relacions Internacionals de la UAB, Esther Barbé, que va aclarir que el multilateralisme donava legitimitat a la multipolaritat, i va parlar de la sobrerepresentació de la UE en les institucions internacionals.  

La segona taula, titulada "La UE i a governança global: quin paper per la UE en un nou ordre mundial?" va comptar amb tres ponents d'excepció, moderats pel coordinador d'Unió Europea de la Fundació Alternativas, José Luis Escario: Yiwei Wang, professor de la Universitat de Tongji i degà de l'Institut d'Afers Públics Internacional (Xina), Jeff Lightfoot, director del Centre Brent Scowcroft en Seguretat Internacional (Estats Units) i Diego López Garrido, ex secretari d'Estat per la Unió Europea i portaveu socialista a la comissió de Defensa del Congrés dels Diputats. En aquesta taula va ser molt interessant contrastar les dues visions del món de xinesos i americans, i va servir per posar de manifest les discrepàncies entre aquestes principals potències. Per la seva banda, López Garrido va parlar de l'evolució de la governança de la UE i de la relació entre aquesta i les organitzacions multilaterals, i va acabar emplaçant la UE a formar part del conveni Europeu dels Drets Humans. També va parlar d'una política exterior comuna, i no única, en què se sentissin diferents veus amb un únic missatge.    

Finalment, el director-gerent de la Fundació Alternativas, Carlos Carnero, i l'analista polític de la Friedrich Ebert Stiftung, Niels Annen, van ser els encarregats de fer les conclusions de la jornada. Carnero va destacar que la UE era la primera democràcia supranacional del món, i que malgrat tot era impossible imaginar el món sense o contra la Unió Europea. I, per la seva banda, Annen va posar l'exemple del canvi climàtic i de la cohesió social per demostrar la pèrdua d'influència europea al món. El Secretari d'Estat per la Unió Europea, Íñigo Méndez de Vigo, va fer la cloenda, afirmant que la UE havia de mantenir el seu model social per continuar comptant en aquest món, i va anunciar una contribució espanyola a l'informe Van Rompuy.  


Adjuntem pdfs amb el programa del seminari i les idees per al debat. 

 

PDF

Programa del seminari

 

PDF

Idees per al debat

 

 

Notes anteriors