El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Notes de l'observatori

05/03/2012

La campanya electoral de François Hollande sorprèn l'esquerra europea

A menys de dos mesos de les eleccions presidencials franceses, que poden suposar un canvi de rumb important a França, i també a la Unió Europea, és interessant seguir de prop la campanya dels principals candidats. 

Des de la Fundació Rafael Campalans us recomanem visitar el web oficial del candidat del PSf, François Hollande,http://francoishollande.fr/, qui aquesta setmana ha fet públiques dues propostes ben interessants.    

En primer lloc, Hollande ha proposat una mesura extraordinària per fer front a la crisi, que permetria a l'Estat recaptar entre 200 i 300 milions d'euros: aplicar un tipus impositiu del 75% sobre la renda de les persones que guanyin més d'un milió d'euros l'any (entre 3.000 i 3.500 "llars fiscals"). Aquesta mesura, se suma a d'altres propostes ja anunciades en matèria de fiscalitat més justa, com la d'exigir una major aportació a les rendes més altes: gravar amb 45% les rendes superiors als 150.000 euros. Per posar fi a les polítiques impulsades per Sarkozy i que considera una indecència (per exemple, al 2007, el govern de la UMP va retribuir les 925 persones més riques del país -entre les quals, Liliane Bettencourt- amb 352 milions d'euros), François Hollande planteja una gran reforma fiscal per la qual tributin igual les rendes i el capitals, i reforçar la lluita contra el frau fiscal.   

Podeu trobar més informació sobre aquesta proposta aquí.   

En segon lloc, aquesta setmana Hollande ha viatjat a Londres, on s'ha reunit amb el líder del Partit Laborista britànic, Ed Milliband, i ha fet públiques les seves propostes en matèria de política europea. Les trobareu aquí.    

A grans trets, Hollande ha defensat una Europa unida i solidària que tingui per objectius el creixement i l'ocupació, i que "no es deixi dominar per les finances". En relació al Tractat d'Estabilitat, ha declarat que la disciplina pressupostària és necessària, però que per ella mateixa no pot redreçar els països afectats per la crisi. I és per això que el candidat socialista s'ha compromès a renegociar el tractat aprovat divendres si al maig surt escollit com a nou president de la República Francesa, privilegiant el creixement i l'ocupació, i reorientant el paper del BCE en aquesta direcció. En aquest sentit, també vol proposar un nou tractat francoalemany, impulsar una nova política comercial que lluiti contra la competència deslleial i un pressupost comunitari per al nou període que impulsi programes innovadors per la indústria, particularment en les àrees de la tecnologia verda i del transport de mercaderies per ferrocarril.   

A banda de l'estricta campanya electoral, podeu consultar a la Fundació Jean Jaurès l'assaig "Contre-vérités et tristes réalités des années Sarkozy", on trobareu una anàlisi de les contradiccions entre el discurs econòmic i l'acció duta a terme per l'actual president francès; un article sobre la ideologia d'aquest polític amb el títol "Y a t-il une idéologie du sarkozysme?"; i una nota sobre la recomposició de l'electorat socialista titulat "Les idéopôles, laboratoires de la recomposition de l'électorat socialiste", on podreu llegir com l'esquerra socialista perd el suport de les classes populars que tradicionalment havien constituït la base del partit mentre que, alhora, guanya vots entre les persones assalariades amb estudis secundaris.


Autora: Esther Niubó

 

 

 

Notes anteriors


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS