El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Notes de l'observatori

18/03/2012

On és la sortida a la crisi?

Segons el catedràtic de Ciències Polítiques i Socials de la UPF, Vicenç Navarro, la sortida a la crisi es troba girant a l'esquerra, és a dir, aplicant polítiques més expansionistes de les que s'han estat aplicant ara per ara al conjunt dels països de la UE. Proper als joves del moviment 15-M, Navarro ha publicat juntament amb Juan Torres López i Alberto Garzón el llibre Hay alternativas

Després d'analitzar exhaustivament les causes de la crisi a la primera meitat del llibre, els autors analitzen els posteriors esforços que s'han fet per posar-hi remei. Segons els autors, s'ha permès que l'economia financera arruïni països sencers apostant especulativament contra el seu deute sobirà; s'han fet alguns canvis de façana als paradisos fiscals i s'han modificat les normes que regulen les exigències de capital dels bancs en els anomenats Acords de Basilea però de forma insuficient. 

Alguns dels punts que proposen els autors per aturar la crisi: 

1) Sotmetre les finances a la legalitat i principis de comportament semblants als que habitualment s'exigeixen a la resta de les persones i empreses: responsabilitat, transparència, simetria i veracitat. 

2) Acabar amb el "casino financer" en què s'ha convertit el capitalisme, ja que hi ha cada dia més recursos circulant (actualment 4 bilions de dòlars diaris només en els mercats de divises) que no aporten riquesa material però sí beneficis bancaris als especuladors. 

3) Posar fi al terrorisme financer amb el control dels moviments de capital per evitar que el seu volatilitat desmesurada quan només persegueixen finalitats especulatives, amb l'establiment d'impostos i taxes internacionals sobre els moviments especulatius per desincentivar-los i amb la prohibició de l'ús com a instrument especulatiu dels anomenats derivats d'incompliment creditici qualificats pel financer Warren Buffet com "armes financeres de destrucció massiva". 

Per descarregar el llibre complet podeu fer-ho clicant aquí

Per altra banda, en una entrevista concedida al Social Europe Journal, Navarro proposa que Espanya adopti les mateixes polítiques fiscals de Suècia per tal d'invertir els enormes dèficits en nfraestructura social facilitant, entre d'altres coses, la integració de la dona al mercat de treball. Així, l'estat recaptaria 200.000 milions d'euros més del que recapta avui dia. Amb aquests recursos, l'Estat podria crear 5 milions de llocs de treball, que és el número de persones que estan desocupades a Espanya actualment. 

Per altra banda, assegura Navarro que si l'estat del benestar -que es troba poc desenvolupat- tingués un adult de cada quatre treballant als serveis de l'Estat del benestar, com a Suècia, Espanya crearia els llocs de treball suficients per eliminar la desocupació. Això, afirma, podria fer-se amb la voluntat política necessària però s'haurien de superar els obstacles de la polarització ideològica. 

Cliqueu aquí per accedir a l'article.


Autora: Natalia Gimeno

 

 

 

Notes anteriors


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS