El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

16/05/2013

Presentació a Barcelona del document "Per una reforma constitucional federal"

La Fundació Rafael Campalans va presentar el passat 16 de maig el document de treball "Per una reforma constitucional federal", elaborat en el marc d'un seminari reduït impulsat per la Fundació Rafael Campalans i en què s'hi recullen les opinions i les aportacions de Xavier Arbós, Meritxell Batet, Carme Chacón, Jaume Collboni, Miquel Iceta, Eduard Roig, Joaquín Tornos i Francesc Vallès.

Miquel Iceta, president de la Fundació, va recordar que "el document és fruit de l'encàrrec del primer secretari del PSC, Pere Navarro", i va insistir que "aquesta és una proposta oberta al debat, oberta a les aportacions de qui hi vulgui contribuir", tot recordant que "ens hem cenyit només als aspectes institucionals i territorials".

En aquesta línia, Jaume Collboni, portaveu del PSC i diputat al Parlament de Catalunya, va insistir que "aquest és un document obert a les aportacions de tots els federalistes, no només els socialistes, sinó tots aquells que siguin partidaris de la cohesió dins la diversitat i no pas. Collboni va assegurar que "aquest document no fa més que recollir la tradició del socialisme catalanista, que sempre ha defensat la cohesió social i la cohesió nacional com a elements indestriables".

El catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona, Xavier Arbós, va ser l'encarregat d'explicar el contingut del document, un text que parteix de la premissa, va dir,  que "l'espanyola ha estat històricament una Constitució exitosa o, com a mínim, la menys dolenta de la història" però que "ha perdut prestigi en els darrers temps, sobretot després de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut català". Per a Arbós, el "federal és el millor dels models possibles", perquè "a la Constitució s'hi explicitaria la col·laboració entre entitats territorials de manera regulada i en positiu". La reforma de la distribució de competències, va explicar, implicaria una diferenciació dins la Constitució de les competències exclusives de l'Estats i les compartides, així com "s'haurà de reconèixer constitucionalment les singularitats d'algunes Comunitats Autònomes en procedir a aquest repartiment de competències".  

Per a Arbós, un dels punts destacats d'aquesta proposta de reforma és el paper que ha de jugar el Senat, seguint l'experiència federal alemanya, que "és la forma més eficaç en el dret comparat de participació dels Estats en la legislació federal". Segons el catedràtic de Dret Constitucional de la UB, "la raó principal per a la reforma del Senat no és tant la seva escassa utilitat sinó la necessitat de comptar amb una institució central de l'Estat, al costat del Congrés, on participin les Comunitats Autònomes, es digui Senat o Consell de les CCAA, o un altre nom semblant", i va enumerar les modificacions quant a composició i funcions, recollides detalladament al document.    

El diputat del PSC al Congrés, coordinador dels diputats i senadors del PSC a les Corts Generals, Francesc Vallès, va sentenciar que "als socialistes ens toca provocar i liderar el debat" i per fer-ho "ens calen complicitats, acords i consensos, sobretot amb el PSOE", va admetre. Per a Vallès, "en els darrers mesos s'han anat produint canvis: el setembre, a la Festa de la Rosa del PSC, tothom esperava que Alfredo Pérez Rubalcaba pronunciés les paraules "federal", i no ho va fer. Mesos després, el PSOE defensa la reforma constitucional i hi ha 5 documents federalistes (València, Aragó, Illes Balears, Andalusia i la Fundació Ciudadanía y Valores) sobre la taula".

Miquel Iceta va cloure l'acte recordant unes paraules de Rafael Campalans, que es recullen a les pàgines inicials del document:

"Socialisme i federalisme, més que doctrines convergents, han de considerar-se com doctrines complementàries, com sigui que si la primera és normativa per a la vida individual de les nacionalitats dins dels Estats complexos, la segona ens mostra el camí formal per anar agermanant dins d'Estats units d'amplitud major cada dia, fins que s'arribi a assolir el magne ideal de reunir la humanitat sencera en una gran i única família ".
 

Iceta, a més, va anunciar i emplaçar al públic assistent a la presentació del document a Madrid, que es farà el dimecres, 29 de maig, a les 19h a la Sala Ernest Lluch del Congrés dels Diputats.  


Premsa

Entrevista a Miquel Iceta a "8 al dia" 

Entrevista a Miquel Iceta al "2324" (a partir del minut 08:12)

 

PDF

Document

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS