El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

18/07/2011

La reforma dels partits polítics socialdemòcrates

Els dies 7 i 8 de juliol la Fundació Campalans va participar en la conferència "European Social Democracy, Party Reform and the Good Society", organitzada per la Fundació Friedrich Ebert i el think tank britànic Compass a Berlin.

A la conferència hi van participar destacats experts i responsables polítics de partits socialdemòcrates d'arreu d'Europa com l'exministre britànic Peter Hain, que actualment dirigeix el procés de reflexió per la reforma organitzativa del Partit Laborista: Refounding Labour. A party for the next generation.

La conferència forma part d'un procés de més llarg a bast sobre la reforma dels partits i del pensament socialdemòcrata que té com a referent el document "Building the Good Society. The Project of the Democratic Left", escrit pel diputat britànic Jon Crudas i la secretària general de l'SPD, Andrea Nahles. (link).

De fet, fou Andrea Nahles -jove dirigent de l'SPD que pilota la renovació del partit després de la derrota electoral de 2009- va exercir d'amfitriona de la conferència, en la que es van posar en comú els problemes comuns que enfrontem els partit socialdemòcrates a tot Europa, pressionats tant pels populismes com per la força renovada de moviments polítics com els verds o d'altres partits d'esquerra.

En aquest context, cal no només una renovació del discurs sinó una reforma interna dels partits que suposi una major obertura per tal de donar espais de participació als ciutadans d'esquerres. Una obertura absolutament necessària per tal de fer front a la reducció del nombre del membres dels partits, i a l'envelliment dels nostres militants i del nostre electorat, tot i les dificultats per canviar els partits perfectament descrites en un document de la Fundació Ebet d'alt interès "Organisational Identity and Reform of Social Democratic Parties in Europe".

En aquest sentit, es va posar en valor el procés de primàries viscut a Itàlia per a les recents eleccions municipals, que van mobilitzar a gairebé 3 milions de persones arreu del país, i en una escala més micro, els districtes electorals que els laboristes van mantenir a les eleccions de 2010, gràcies a una organització diferent a la resta que incorporava centenars de voluntaris no militants en un moviment local molt actiu.

Finalment, en el capítol de bones pràctiques a Espanya, el director de la Fundació, Albert Aixalà, va explicar el recent procés de primàries per elegir el candidat socialista a l'alcaldia de Barcelona i el sistema de Responsables de Secció Electoral per contactar amb l'electorat que el PSC ha posat en marxa els darrers anys.

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS