El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

14/07/2022

Novetat editorial: 'La Lógica de la Financiación Autonómica y Recomendaciones para su Reforma'

La Fundació Campalans va organitzar el passat dijous, 14 de juliol, la presentació pública del document 'La Lógica de la Financiación Autonómica y Recomendaciones para su Reforma' d'Antoni Zabalza, editat a la col·lecció Papers de la Fundació amb el núm. 173.


Ja es pot accedir al document, penjat al nostre web, i descarregar-lo, a aquest ENLLAÇ, així com al final del post

Podeu tornar a veure l'acte al canal de Youtube de la fundació, clicant a AQUÍ.


Adjunt també trobareu un RESUM de la publicació.


La benvinguda a l'acte va córrer a càrrec de José Montilla, president de la Fundació Campalans, segons el qual per a fer un debat i una reforma del model de finançament es necessita consens, ja que "totes les revisions del model de finançament al llarg del temps han necessitat majories amples per acordar-les i recursos addicionals per a fer-ho possible". Per Montilla, "avui això és indubtablement necessari". No obstant, matisà respecte la viabilitat que "sobre si això és possible, hi ha opinions diverses". Pel president, per tal de que la ciutadania i les CCAA acceptin aquest nou model han de guanyar-hi totes. En aquesta línia, digué que "parlar de futur m'obliga a reivindicar el passat. El model de finançament vigent va suposar més equitat i més solidaritat. El model del 2009 va comportar ingressos addicionals, i per tant, més autonomia financera. Totes les comunitats hi van guanyar".

La taula rodona sobre el document la va moderar Maria Jesús Cañizares, periodista de Crónica Global, que introduí breument als ponents i la temàtica. 

L'autor del document, Antoni Zabalza, va explicar de forma detallada les idees força del document, les quals s'han basat  en "un principi d'equitat que diu que per un esforç fiscal igual al de referència, el sistema de finançament ha de posar a disposició de cada CCAA els mateixos recursos normatius per unitat de necessitat". Per Zabalza, "el model actual és un model molt opac i innecessàriament complex", i "això porta a uns resultats finals que són incomprensibles des del sentit comú". Així doncs, per Zabalza, s'ha de "simplificar i fer transparent el sistema de finançament", i regir-se en la generositat i equitat per necessitat. Podreu trobar una explicació més detallada al canal de Youtube.

Vicent Soler, catedràtic d'Economia Aplicada de la UV, parlà des del punt de vista de "l'exconseller de la Comunitat Autònoma pitjor finançada d'Espanya i que ha hagut de gestionar les finances valencianes durant 7 anys". Segons Soler, "la gent té por a perdre amb les reformes. Però i si fas un plantejament on ningú perd?". En aquesta línia afegí que "s'ha de transferir recursos del ciutadà, del contribuent, al sistema subestatal de CCAA. Però resulta que estem en un model europeu de convivència, estem a favor de l'Estat del Benestar. I qui sosté aquest Estat del Benestar? Les CCAA. Parlar del finançament de les CCAA és parlar del finançament de l'Estat del Benestar". A més, "el finançament de les CCAA és un mandat constitucional. Concretament, l'article 156 de la Constitució. Per tant, l'actual sistema no només és pervers, sinó que a més no és constitucional".

Alícia Romero, portaveu del grup parlamentari Socialistes- Units per Avançar al Parlament de Catalunya, se sumà en la idea de que "cal més transparència i simplificació del sistema de finançament per a poder-ho explicar a la ciutadania, que l'entenguin, i puguem avaluar-lo millor". També defensà "un sistema on no perdi ningú", però que per tant, "el pastís haurà de ser més gros, i per tant, haurem de ser valents i generosos per a fer aquest pas". No obstant, segons Romero en aquests moments "no tenim un govern que estigui implicat en aquest debat i reflexió sobre el finançament", i si bé "Catalunya havia liderat aquest debat i negociació", "de fa temps que no hi és. Ens aniria molt bé que Catalunya coliderés amb València i les Balears aquest debat".

La jornada la clausurà Salvador Illa, primer secretari del PSC, segons el qual "el debat sobre el finançament autonòmic és un debat important, necessari, però terriblement incòmode per la seva complexitat, perquè salta les barreres ideològiques, però un debat en el que cal ser-hi. I des de Catalunya s'ha practicat la política de cadira buida respecte aquest tema". Illa defensà que el nou model de finançament "ha de rebutjar privilegis. Aquí no es tracta de reclamar posicions avantatjoses. Ha de ser un model equitatiu, de reequilibri i de solidaritat. Ha de ser anticíclic, estable, que la sanitat o l'educació no depengui dels cicles econòmics, ha de ser transparent per la societat i ha de comptar amb el màxim acord possible", però recordà que "aquest debat no es pot fer sense el món acadèmic, els experts.", però que, al mateix temps, "és un debat que "interpel·la a la política, i la política en majúscules ha de donar un pas endavant i tenir coratge. Això s'ha de resoldre i s'han de prendre solucions agosarades".

 

PDF

Targetó de l'acte

 

PDF

Resum

 

PDF

Document Papers 173

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS