El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

15/12/2018

Presentació del llibre i exposició dels 40 anys del PSC

El passat dissabte dia 15, al Casal Socialista Joan Reventós es va celebrar l'acte de presentació del llibre i l'exposició dels 40 anys del PSC. 

Esther Niubó, diputada al Parlament de Catalunya i directora de la Fundació, va destacar "el protagonisme que ha tingut el nostre partit al llarg d'aquests 40 anys d'història" i com això es veia reflectit en l'exposició i el llibre. Va afegir que el PSC "ha estat i continua sent un gran projecte col·lectiu de classes populars". Així doncs, va comentar que el llibre mostra aquestes "lluites que hem lliurat", i que "no només tenim passat, sinó que també tenim futur, ja que encara tenim moltes causes per les que cal seguir lluitant". 

Per acabar, va citar a Rafael Campalans, que "deia que política vol dir pedagogia, i aquest llibre i exposició és el que ofereixen. Rafael Campalans deia que socialisme era llibertat, democràcia, cultura, formació i catalanisme. Era un patriota de veritat que pensava en la societat sencera i no només en una part". Finalment, tancà la seva ponència citant-lo altre vegada, tot dient: "Catalunya no és solament -com voldrien alguns- la geografia i la història passada. És, sobretot, aquest deler regenerador que s'encomana a tots els homes que hi viuen, és a dir, aquesta voluntat d'història futura. No és la història que ens han contat, sinó la història que nosaltres volem escriure. No és el culte als morts, sinó el culte als fills que encara han de venir". 

Per la seva banda, el secretari de Sindicalisme, Moviments socials i Memòria del PSC, Ferran Pedret, va apuntar que el llibre "no pretén establir una història oficial del PSC", i que es tracta, en aquest cas, d'un "llibre-àlbum que sobrevola la nostra història, però que aporta suficients perspectives sobre els nostres orígens i d'allò que s'ha fet al llarg d'aquests 40 anys per tal que s'entengui l'enorme importància d'aquest projecte polític col·lectiu". 

També va recalcar la importància i necessitat d'agrair a totes aquelles persones que "han fet, i fan que aquest projecte sigui possible, i que gràcies a elles, som el que som avui". Si més no, va remarcar que aquest acte "no pot ser un acte de nostàlgia. Sí que pot ser un acte de reivindicació de tot el que hem fet, com també d'orgull, però no pot ser un exercici de nostàlgia. Ha de ser un exercici de projecció cap al futur, dels nostres ideals i valors". Per acabar, va dir que "tenim un gran partit, una gran militància, i un gran potencial per transformar el nostre país i societat. Queda molta feina a fer, però queda molta energia, moltes idees, i moltes ganes. Ningú atura el Partit dels Socialistes de Catalunya". 

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va cloure l'acte tot agraint i recordant la fermesa i dedicació que van aportar els membres fundadors del partit davant un context social i polític tant delicat per l'activisme com era el d'aquell moment. En aquesta línia digué que "és un deure de memòria recordar-ho". Tanmateix, va comentar que "hi ha un fil conductor de la nostra història i que té a veure amb els seus objectius", que, al seu parer, són "la idea d'unitat civil i la de justícia social" les que "millor resumeixen l'esperit de la unitat, el sentit de la constitució del PSC". Així doncs, va afirmar que "el nostre paper, en aquest moment històric és, precisament, fer compatible el nostre catalanisme amb la idea d'unitat civil, com també una projecció federal i fraternal amb els pobles d'Espanya i d'Europa". 

El primer secretari del PSC va ressaltar la importància del diàleg "com a instrument imprescindible per l'avenç de la política i de la societat", tot dient que "sense diàleg no hi haurà solució. Sense acord no aconseguirem avançar. El fracàs del diàleg suposa el fracàs de la societat". Finalment, va demanar que aquest acte "sigui un record i homenatge a la generació dels nostres fundadors i fundadores, a la generació de la transició, que va saber lluitar, va saber combatre i que va saber pactar. I en pactar, va guanyar". 

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS