El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

29/08/2019

En memòria de Mª Dolors Renau

Ahir dijous, 29 d'agost, ens va deixar la companya, amiga i referent, Maria Dolors Renau

Nascuda a Sant Cugat del Vallès (1936), fou una col·laboradora activa de la Fundació durant anys, així com també membre del seu Patronat. Va coordinar diversos grups de treball en el marc de la Fundació, com ara el de "Dones i Política", espai on, mensualment, un grup de dones debatia de diverses temàtiques en relació a les dones (violència masclista, política, reptes del feminisme, maternitat...) i del qual en van sortir algunes publicacions, com ara els Debats N.12 i 15 de la Fundació, "Per què les dones a la política" i "Política versus violència".

*Podreu trobar algunes de les seves publicacions al final de la notícia*.

També va coordinar  el "Grup Laboratori Santcugat", espai creat el 2017 amb l'objectiu de reflexionar sobre temes d'interès general des d'una òptica socialdemòcrata, i per a estudiar cultura política d'àmbit nacional i internacional. El Grup Laboratori va néixer de la mà d'uns militants socialistes i altres persones no vinculades al partit, que, seguint l'exemple de la Fundació, volia reflexionar en profunditat sobre temes que afecten la societat d'avui en dia.

A més, fou autora de  diverses publicacions sobre feminisme, entre les que destaca "Ciudadanas y política", una reflexió sobre Drets humans i dona, ple de referències sobre la història del pensament feminista i amb la veu de les pròpies dones. També publicà "Maternidad, infancia, feminismo (1990)", "Feminismo y progreso global" (1999) o "La voz pública de las mujeres. Contra la "naturalidad" de la violencia, feminizar la política" (2009).

Psicòloga i pedagoga, va començar a treballar com a psicóloga infantil a l'Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona. També va ser fundadora i directora de l'Escola d'Educadors Especialitzats Flor de Maig, actualment coneguda com Escola d'Educadors Socials, integrada a la Universitat de Barcelona.

Inicià la seva carrera política al ser elegida com a diputada per la circumscripció de Barcelona al Congrés dels Diputats (1982-1989). També va ser diputada al Parlament Europeu (1986-1987), i presidenta de la Internacional Socialista de les Dones del 1999 al 2003.

El 2008 va rebre la Medalla al Treball President Macià, i el 2011 rebé la Creu de Sant Jordi de la Generalitat com a reconeixement per la feina feta durant el període com a eurodiputada. 

Renau ha deixat una gran marca i llegat dins del socialisme català i espanyol, així com també en la lluita feminista, per les desigualtats, i la defensa de les llibertats. 

Descansa en pau.

 

PDF

Per què les dones a la política?

 

PDF

Política y subjetividad

 

PDF

Política versus violencia

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS