El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

04/02/2011

Marc Antoine Archer: “Haití porta 40 anys demanant ajuda i, paradoxalment, Haití està ara pitjor que fa 40 anys”

Coincidint amb el primer aniversari del terratrèmol d'Haití, la Fundació Rafael Campalans ha presentat el llibre "Haití, reflexiones para compartir", un llibre en què es fa una anàlisi en profunditat de les situacions que han dut Haití, la colònia més rica de França al segle XVIII, a trobar-se en la situació crítica en què es troba a nivell econòmic, social i polític.

El director de la Fundació Rafael Campalans, Albert Aixalà, va apuntar que "l'edició d'aquest llibre ha estat una manera de comprometre's amb Haití, perquè res del que és humà ens ha de ser aliè". Tot i evidenciar que "Haití ens cau lluny, molt més que les antigues colònies espanyoles", el terratrèmol ens ha fet adonar de la necessitat que "la reconstrucció ha de venir des de baix, però cal una bona direcció per a que se'n puguin sortir.

Manel Vila, comissionat de l'Alcaldia de Cooperació, Solidaritat i Pau de l'Ajuntament de Barcelona, va recordar que "només 35 segons de terratrèmol va canviar la vida d'Haití i dels haitians". Vila, tot i reconèixer la molt bona feina que les ONGs estan duent a terme a diverses parts dels país, es va lamentar de la lentitud amb què s'estan fent les coses des de les autoritats haitianes. Vila, per concloure la seva intervenció, va remarcar que en una enquesta feta als haitians després del terratrèmol, "la majoria de la població va respondre que el que volia era feina; en segon lloc, educació; i en darrer lloc, la reconstrucció de casa seva". Els haitians, doncs, va ressaltar Vila, el que reclamen són oportunitats.

Reprenent el comentari fet per Aixalà a l'inici de la seva intervenció, Marc Antoine Archer, cònsol d'Haití a Barcelona i autor del llibre, va insistir en la constatació que "Haití està lluny, a més dels 6.000 quilòmetres que ens hi separen". Tot i agrair la tasca de la cooperació internacional, Archer va criticar que "no té sentit que un país sigui receptor d'ajuda de manera permanent". El cònsol va assegurar que "no pot entendre que Haití, que ha rebut ajuda durant els darrers 40 anys, estigui ara pitjor que llavors", i va lamentar-se que "la cooperació ha contribuït a crear en els haitians la mentalitat d'assistits".

(Fotografia: Jordi Play)

Cliqueu aquí per accedir al vídeo de la presentació del llibre.

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS