El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

09/09/2013

Homenatge a Rafael Campalans

La Fundació va participar, el passat dissabte, a l'homenatge a Rafael Campalans que se celebrà a Torredembarra, en motiu del 80è aniversari de la seva mort.

L'acte, presidit per l'alcalde de Torredembarra, Daniel Masagué, i presentat pel regidor Jordi Solé, va comptar amb la intervenció inicial de Miquel Iceta, president de la Fundació, que va fer un repàs a la biografia personal i política de Rafael Campalans, tot destacant que "el significat i l'aportació de Rafael Campalans passen indubtablement per la política, en concret per la defensa dels interessos nacionals de Catalunya i la complementarietat entre socialisme i federalisme". Segons Campalans, va recordar Iceta, "aquest era el context en què s'havia de situar la reivindicació de Catalunya". El president de la Fundació va subratllar els pilars del pensament de Rafael Campalans "patriotisme, compromís democràtic, primacia de l'educació com a instrument emancipatori, federalisme i justícia social", i va remarcar que, pel seu caràcter transversal, "no són només patrimoni d'un partit, sinó que esdevenen referència obligada per a tots els catalans de progrés".

L'exdiputada al Parlament de Catalunya i actual membre de la Comissió Executiva del PSC, Laia Bonet, va fer una aproximació al catalanisme d'esquerres de Campalans, des d'una perspectiva personal i política. Bonet, que va assegurar que la frase "política vol dir pedagogia" és la que més l'ha guiada en la seva vida política, va recordar que "avui, quan és més necessari que mai el diàleg i el debat polític amb arguments, aquesta apel·lació a la pedagogia ens parla sobretot de les actituds en la política". L'obra de Campalans, "breu però consistent", va recordar Bonet, "destaca per la seva claredat en la definició d'un full de ruta per al socialisme català. Un full de ruta que partia d'una idea bàsica: no hi ha reforma possible sense cultura, sense formació". Campalans alertava que "una classe obrera sense formació no serà capaç de participar en la política i serà tan sols una joguina, un instrument, a mans d'aquells que tenen cultura".

També van intervenir a l'acte d'homenatge l'escriptor Antoni Batista, que va destacar la transversalitat del catalanisme de Campalans, i Josep Bargalló, exconseller primer del Govern de la Generalitat de Catalunya, que va explicar la relació de Campalans, "un estiuejant de Barcelona" amb la Torredembarra, on va morir l'any 1933.

Durant l'acte d'homenatge, la Fundació va presentar la reedició d'Als joves. Paraules d'un socialista als estudiants de Catalunya, un llibre editat per les Edicions de la Unió Socialista de Catalunya l'any 1931 en què es recull la transcripció de la conferència de Rafael Campalans a l'Ateneu Enciclopèdic Popular de Barcelona, el 17 de març de 1923.


Accediu aquí a la intervenció completa de Miquel Iceta

Accediu aquí a la intervenció completa de Laia Bonet

Cliqueu aquí per accedir a tota la informació sobre la trajectòria política i l'obra de Rafael Campalans. 

 

PDF

Reedició d'"Als joves"

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS