El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

14/01/2019

Presentació d'"El combat contra la desigualtat com a palanca per al creixement i la creació d'ocupació"

La Fundació Rafael Campalans va presentar ahir el seu paper 167, "El combate contra la desigualdad", coordinat pel diputat del PSC al Parlament Europeu, Javi López, i que compta també amb les reflexions de figures com Brando Milanovic, Kate Pickett, Richard Wilkinson o Patrick Diamond.

El tret de sortida de l'acte el va donar la directora de la Fundació i diputada al Parlament de Catalunya, Esther Niubó, que va lamentar que "malauradament, la lluita contra les desigualtats segueix sent el nostre combat". Niubó va assegurar que estem en un moment que "agre, perquè està havent-hi un auge molt important de l'extrema dreta, no només a Espanya, sinó al conjunt d'Europa i del món". Per concloure, la directora de la Fundació va defensar que "aquest combat contra la desigualtat ha de continuar sent el nostre principal motor per tal de tenir una societat més cohesionada, més basada en la justícia social, i capaç d'avançar".

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va afirmar que "si alguna cosa distingeix el nostre projecte polític és la recerca constant de la igualtat i la justícia social, i per tant, el combat contra les desigualtats". En aquesta línia, Iceta va defensar els Pressupostos Generals de l'Estat presentats pel govern de Pedro Sánchez, per ser "un projecte de pressupostos que capgira les lògiques de les polítiques d'austeritat". A més, va lamentar que s'estigui donant massa ressò a VOX, remarcant, però, que "això no vol dir que no haguem d'alertar contra l'extrema dreta". Per acabar, Iceta va subratllar que "el socialisme és un ideal, però no pot ser un ideal que deixem en el terreny dels somnis irrealitzables. És un ideal que ens mou cada dia, que ens ha de permetre avançar en una direcció concreta: precisament, la de la lluita contra les desigualtats".

Eva Granados, secretària de l'Àrea de Política Institucional, Econòmica i Social del PSC i portaveu del grup socialista al Parlament de Catalunya, tot compartint el diagnòstic d'Iceta, va fer un repàs i contextualització sobre la situació en què es troba el país en matèria de desigualtats, tot recolzant-se en els indicadors socials i estadístics recollits a l'últim Informe Social. Altrament, recordà les "retallades salvatges sobre els serveis públics" dels governs d'Artur Mas o de Junqueras, que categoritza com a "ideològiques", com també que som "la Comunitat Autònoma que més temps està trigant en revertir aquestes retallades", i com aquells en situació més vulnerable no veuen ni noten la recuperació econòmica.

Pau Marí-Klose, Alt comissionat per a la lluita contra la pobresa infantil, va dir que "la desigualtat és un fenomen que reclama atenció urgent", ja que "és un mal negoci" a nivell social, econòmic, cultural i polític. Klose va parlar també sobre els Pressupostos, dient que "el missatge que envien és clarament social", i que tenen capacitat de revertir la situació en la que ens trobem des de fa anys. No obstant, va aclarir que "s'han de redefinir les polítiques redistributives que regulen les desigualtats" per "desactivar les desigualtats intervenint en les relacions entre capital i treball, en la gestió de les relacions laborals, i en mercats com el de l'habitatge", com també en l'educació.

Finalment, el diputat del PSC al Parlament Europeu i coordinador de la publicació, Javi López, va aportar una visió europea tot dient que des del Parlament Europeu es diu que "la desigualtat importa, i com que importa, la Unió Europea hauria de comprometre's amb un full de ruta, una bateria de mesures per combatre-la", i com amb el darrer informe del Parlament Europeu s'intenta "recollir un nou consens polític internacional". Paral·lelament, López digué que aquestes desigualtats afecten a la confiança dels ciutadans amb les institucions, i ho relacionà amb l'auge dels populismes i l'extrema dreta arreu d'Europa. A més, també comentà com els Pressupostos de Sánchez posen l'atenció a combatre les desigualtats, i recriminà al sector independentista que bloquegin la seva tirada endavant amb "debats esotèrics" sobre si aprovar-los o no, ja que beneficia a la Generalitat "objectivament". Per acabar, digué que "si hi ha dues coses que són una amenaça sistèmica, estructural, a la nostra forma de viure i com a sistema en conjunt a llarg termini, és la desigualtat i el canvi climàtic", i que "com a socialistes, hi tenim responsabilitat".


Cliqueu aquí per accedir a la publicació.

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS