El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

02/07/2020

Les esquerres en la gestió de la incertesa

El passat dijous, 2 de juliol de 2020 la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (UPEC) va organitzar, com cada any, el debat entre representants dels principals partits polítics d'esquerra. Podeu trobar la jornada completa fent click aquí.

El primer en parlar va ser el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, d'Esquerra Republicana, el qual va assenyalar que "hem d'aprendre de la crisi del 2008 i que cal una sortida a l'esquerra basada en l'ecologisme, el feminisme i la lluita contra la desigualtat". També digué que "aquesta crisi ha posat sobre la taula reptes i problemàtiques que ja intuíem, que ja eren presents a la nostra societat, però que ara han esclatat amb la màxima virulència". També digué que "amb aquesta crisi hem vist com al descuidar determinats "àmbits de les nostres vides i permetre que el mercat hi entrés de manera salvatge ha fet que disminuís molt la qualitat de vida de bona part dels nostres ciutadans".

Per la seva part, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, digué que "la crisi que estem vivint ens assenyala moltes coses del què hem de fer i del què no hem de fer. Avui, molts demanen que els governs intervinguin, que regulin, que ho paguin tot, i l'esquerra ha de ser molt sincera i dir que tot el que vulguem mobilitzar de recursos públics ha tenir una correspondència amb la capacitat d'ingrés dels poders públics". A més, digué que  "la pressió fiscal a Espanya està 9 punts per sota de la mitjana europea. Si volem mantenir i enfortir els serveis públics de qualitat i l'estat del benestar, hem d'abordar aquest procés d'un increment dels ingressos públics". Iceta apuntà que "els mercats s'han de regular, els governs han de col·laborar entre sí, i sense una Europa compromesa en aquesta direcció no aconseguirem arribar on volem". En aquesta línia, Iceta també digué que "Espanya té un nivell d'endeutament important, pel que la mobilització de recursos addicionals ha d'implicar un compromís Europeu. Sinó, serà molt difícil arribar on volem arribar". També parlà sobre el darrer Congrés del PSC, on "vam agafar una tríada per intentar definir els nostres valors. Vam definir justícia social, ecologia i feminismes com als tres grans reptes de la societat i en els quals nosaltres volem contribuir a superar". Iceta digué que "el que necessitem és unir la societat al voltant d'objectius compartits, i davant una crisi com la que tenim, intentar subratllar el que ens pot unir i ajudar a coordinar-nos que no pas aquells elements que ens separen i que correm el risc de paralitzar-nos". També aportà dades, dient que "quan hem governat els socialistes s'ha incrementat la pressió fiscal, especialment a les rendes més altes, i s'ha enfortit l'estat del benestar. I si ho hem fet en col·laboració amb altres forces d'esquerra encara ha anat millor", fent referència a Podem. No obstant, digué que "sempre es pot dir que és insuficient, sempre hi ha camí per fer, encara hi ha coses en les que podem apretar més".  

La diputada al Parlament per Catalunya En Comú - Podem, Jéssica Albiach, aportà un punt de vista més crític, ressaltant que "veníem arrossegant uns graus de desigualtat, uns graus de segregació i de precarietat molt importants des de la crisi del 2008. Davant d'això no s'ha de posar pedaços, sinó transformar i crear una alternativa a un sistema que s'ha demostrat que està obsolet, que és injust i que és cruel". A més, digué que "el que hem de fer és veure quins són els aprenentatges de tot això. El primer és que som vulnerables i interdependents, que aquesta filosofia del salvis qui pugui no serveix. El segon aprenentatge és que els serveis públics són els que ens han salvat la vida. Uns serveis públics que estaven malmesos, retallats i no estaven en unes condicions òptimes per a fer front a aquesta situació, i l'altre aprenentatge té a veure amb el creixement il·limitat de l'economia, el model productiu que consumeix els recursos limitats del planeta i les conseqüències que té pel canvi climàtic".  

Maria Sirvent, diputada al Parlament per la CUP, digué que "és molt important posar de manifest quin és el model de gestió dels serveis públics, ja que per molt que fem servir el terme de revertir les retallades, si fem despesa però no canviem el model de gestió dels serveis públics, ens trobarem en situacions com les que hem viscut fins ara". A més, va fer una crítica tot dient que "en aquest moment d'excepcionalitat normativa s'han congelat els ajuts al lloguer perquè suposaven 14,5 milions d'euros, però alhora veiem que s'han aprovat uns pressupostos que destinen 48 milions d'euros al circuit de F1 de Catalunya". Per tant, Sirvent demanà que "és essencial, més enllà de recursos o de la retòrica que puguem compartir entre nosaltres, que les mesures tinguin coherència amb aquests discursos que fem. El govern de l'Estat ni ha derogat la reforma laboral, ni ha derogat la llei mordassa, ni s'ha plantejat la derogació de la llei d'estrangeria".

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS