El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

18/03/2012

La Fundació Rafael Campalans, a la trobada dels socialistes europeus a París

La Fundació Rafael Campalans ha participat aquest cap de setmana a la conferència política "Renaixement per Europa. Una visió progressista comuna", organitzada per la Fundació Europea d'Estudis Progressistes (FEPS), de la qual és membre, juntament amb les Fundacions Jean Jaurès, Italianieuropei i Friedrich Ebert Stiftung.

La conferència, que va celebrar-se a la salle Lamartine de l'Assemblea Nacional Francesa, va ser inaugurada divendres 16 de març pel president de la FEPS i ex-primer ministre italià, Massimo D'Alema, i pel president del Grup Socialista a l'Assemblea Nacional i alcalde de Nantes, Jean-Marc Ayrault, que van plantejar la necessitat d'una trobada d'aquestes característiques per marcar el camí de l'alternativa a l'Europa de dretes i de l'austeritat que s'imposa en aquests moments. 

El primer debat es va dedicar a plantejar mesures per promoure el creixement i la solidaritat. Hi van participar, entre d'altres, el professor d'Economia i president del Consell Científic de la Fundació Jean Jaurès, Daniel Cohen, i l'ex primer ministre francès, Laurent Fabius, que va apuntar a una harmonització social necessària i a un pacte pressupostari europeu per a fomentar la inversió. Va participar en aquest debat la Secretària d'Economia i portaveu econòmica del Grup Socialista al Parlament de Catalunya, Rocio Martínez-Sampere, que va posar sobre la taula que el dèficit públic és la conseqüència i no la causa de la crisi, i la necessitat d'avançar cap a un nou model de creixement.

Després d'un dinar presidit per l'ex primer ministre Lionel Jospin, la sessió es va reprendre a la tarda amb un debat sobre la democràcia a Europa. Aquesta sessió va ser introduïda per la professora d'integració europea de la Universitat de Boston, Vivien Schmidt, que va fer esment a l'increment de les percepcions negatives de la Unió Europa, no només en els extremismes polítics, i a l'intergovernamentalisme creixent a la Unió. En aquesta sessió van intervenir, entre d'altres, l'ex ministre d'Afers Exteriors, Miguel Angel Moratinos, que va demanar una Europa més democràtica, però també més eficaç, i un president o presidenta de la Comissió Europa elegits per sufragi directe; David Milliband, que va explicar la tensió creixent entre la necessitat harmonitzadora de l'economia i la voluntat euroescèptica de la població, i va afegir que no hi havia un dèficit democràtic sinó un dèficit de delivery, és a dir, d'eficàcia, de resultats. Per la seva banda, Ricard Torrell va fer una defensa dels partits polítics europeus i d'instruments d'acció política directa a nivell europeu per agents socials diversos (fundacions, partits, sindicats, mitjans de comunicació...), per tal de fer possible una veritable democràcia europea. 

A la cloenda, van intervenir, entre d'altres, el president de l'Institut Europeu de Florència, Josep Borrell; l'ex secretari d'Estat per la Unió Europea, Diego López Garrido; els diputats socialistes francesos al Parlament Europeu, Catherine Trautmann, Françoise Catex i Henri Weber; l'ex vicepresident del Parlament Europeu, el grec, Stavros Lambrinidis; i el diputat europeu italià, Lapo Pistelli. L'última paraula la va tenir el director de campanya de François Hollande, Pierre Moscovici, que va destacar la necessitat de treure Europa de la crisi i reconciliar-la amb els ciutadans, i de pensar en els veïnatges, tot referint-se a Turquia. Finalment, va explicar que Hollande pretén renegociar el Tractat d'Estabilitat per completar-lo amb mesures de creixement econòmic, però sense qüestionar la disciplina pressupostaria, i va mencionar a Sarkozy per destacar el gir euroescèptic i proteccionista que ha realitzat. 

Podeu consultar més avall el text aprovat per les Fundacions "Creixement, solidaritat, democràcia: un altre camí per Europa".

L'endemà, va tenir lloc un acte polític amb la intervenció del president del Partit Socialista Europeu i ex primer ministre búlgar, Sergei Stanishev; el president del Parlament Europeu, Martin Schulz; el president de l'SPD, Sigmar Gabriel; i el secretari general del Partito Democratico italià, Pier Luigi Bersani, entre d'altres, on va participar activament el PSC, representat pel seu primer secretari, Pere Navarro, i la secretària de Política Europea del PSC, Esther Niubó. Navarro va posar de manifest que hi ha alternativa a l'austeritat imposada per la dreta europea, i que està endarrerint la sortida de la crisi, tot reiterant el convenciment dels socialistes que no es podrà reduir el dèficit sense apostar de forma decidida pel creixement de l'ocupació i per l'activació de la recuperació econòmica.

Cliqueu aquí per veure la intervenció de François Hollande a la cloenda de les jornades.

Consulteu, a més, les cròniques de l'acte d'El País, El Periódico de Catalunya, i l'article de Diego López Garrido "Hollande frente a la política unidimensional"

Destaquem. a més, la crònica del corresponsal de TV3 a París, Toni Cruanyes (a partir del minut 08:43)

 

PDF

"Creixement, solidaritat, democràcia: un altre camí per Europa"

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS