El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

28/09/2012

L'Europa social: quina herència deixarem a les futures generacions?

Horitzó Europa i Comissions Obreres (CCOO) van organitzar el passat 28 de setembre una taula rodona per analitzar el futur de l'Europa social. Kolja Bienert, president d'Horitzó Europa i Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO van coincidir a qualificar el debat d'"oportú", en un moment en què "Europa s'està veient més com una part del problema i no pas com una solució".

La taula d'experts va comptar amb la intervenció inicial de Carles Rivera, economista i professor de la Universitat Pompeu Fabra, membre de la comissió executiva de la Fundació Rafael Campalans. Rivera va recordar que ·el projecte europeu és sobretot un projecte polític", i va enumerar els principals àmbits d'actuació d'aquesta Europa social: l'àmbit de les polítiques (reformes i mesures d'oferta vs demanda), l'àmbit de l'estratègia, i l'àmbit de l'arquitectura institucional. Segons ell, els elements claus en l'estratègia de l'agenda social d'Europa són les bases fiscals, les polítiques d'inversió social (infància, inversió en capital humà, conciliació i reformes en la jubilació). Carles Rivera va concloure que "s'han de fer passes cap a una fiscalitat europea molt més integrada: cal fer major unió política".  

El professor Vicenç Navarro també va participar en aquesta taula inicial, tot lamentant que "l'Europa social està patint els atacs més ferotges des de la 2a Guerra Mundial". En clan més nacional, Navarro va assegurar que "Espanya i Catalunya tenen diners suficients per dur a terme una altra fiscalitat, que l'Estat no recapta perquè prima altres polítiques".

La taula política va comptar amb Raül Romeva (ICV), Pere Aragonés (ERC), Juan Milián (PP), Mireia Canals (CiU) i Ernest Maragall (PSC). Tots ells van reclamar "més unió política, i no només econòmica". Maragall va lamentar que l' "'èxit d'Europa no hagi pogut frenar les mancances estructurals dels seus estats, sols i entre ells", i va alertar que "un problema important d'Europa ara és que no hi ha un baby boom ni joventut si ho comparem amb altres regions del món".


(Fotografia d'Horitzó Europa)

 

PDF

Presentació de Carles Rivera

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS