El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

03/12/2007

“Del Procés de Barcelona a la Unió Euromediterrània?”

Els passats 30 de novembre i 1 de desembre va tenir lloc el seminari “Del Procés de Barcelona a la Unió Euromediterrània?”, organitzat per la Fundació Rafael Campalans i l’oficina a Madrid de la Friedrich Ebert Stiftung. L’objectiu d’aquesta trobada, que va aplegar a una trentena de polítics, representants de les diferents administracions, investigadors i periodistes, tots ells experts en assumptes vinculats a l’espai euromediterrani, era analitzar i debatre la proposta d’Unió Mediterrània del president francès Nicolas Sarkozy així com els reptes de la política euromediterrània, des d’una perspectiva progressista i en clau de la política exterior espanyola.

El seminari va ser inaugurat pels directors d’ambdues Fundacions i per la secretària de política europea i internacional del PSC, Maria Badia, que va assenyalar el mèrit de la proposta francesa al interpel·lar a la UE sobre la pertinença, la coherència i l’eficàcia de les seves polítiques mediterrànies.
La primera taula del seminari, moderada per la diputada Meritxell Batet, va comptar amb les intervencions de l’ambaixador francès Jacques Huntzinger, que va presentar oralment els principals elements de la proposta francesa; l’ambaixador espanyol Fidel Sendagorta, que va reivindicar l’acquis generat pels més de deu anys del Procés de Barcelona alhora que va manifestar la necessitat de preservar l’especificitat de la Mediterrània en el sí de la UE; i el director de l’IEMed, Senén Florensa, que va afirmar que Sarkozy havia aconseguit posar el centre de l’atenció a la Mediterrània.

A la segona taula del seminari van participar Fátima Aburto, portaveu socialista a la Comissió d’Afers Exteriors del Congrés dels Diputats, que va assenyalar que els reptes dels països del nord estan relacionats amb la seguretat, mentre que els dels països del sud de la Mediterrània estan vinculats al desenvolupament; Raimon Obiols, eurodiputat i membre de l’Assemblea Parlamentària Euromed, que va fer una valoració globalment positiva de la iniciativa francesa però assenyalant la necessitat de simplificar per tal d’aprofitar millor els recursos existents a l’hora d’encarar els reptes; i el responsable de cooperació internacional de la Fundació Jean Jaurès, Alain Chenal, que va explicar els antecedents de la proposta en el context polític francès. El debat posterior va ser moderat per Teresa Carreras, presidenta de l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya.

Cliqueu aquí per accedir a les conclusions que va exposar Pau Solanilla, coordinador del programa Mediterrània de la Fundació Rafael Campalans.

Cliqueu aquí per consultar el recull d’articles sobre la proposta francesa d’Unió Mediterrània així com dels reptes de futur de la política euromediterrània.

El Periódico, 11 de desembre de 2007

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS