El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

10/06/2014

Presentació de l’informe sobre l’estat de la Unió Europea "La ciudadanía europea en tiempo de crisis"

La Fundació Rafael Campalans va organitzar ahir la presentació a Barcelona del tercer Informe sobre l'estat de la Unió Europea, "La ciudadanía europea en tiempo de crisis", editat per la Fundación Alternativas i la Friedrich Ebert Stiftung.

Esther Niubó, directora de la Fundació Rafael Campalans, va presentar l'acte tot fent balanç dels resultats de les eleccions europees celebrades el passat 25 de maig i tot elogiant l'informe, "molt útil perquè planteja qüestions de fons que van més enllà del diagnòstic i del moment electoral".

Pere Portabella, president de la Fundación Alternativas, va lamentar que el "demos cultural no hagi funcionat com un element per donar sentiment de pertinença a Europa", i va criticar que "el 2010 podríem haver evitat una segona recessió, però vam insistir en l'austeritat". Per a Portabella, "el ciutadà europeu no ha estat tractat com un ciutadà: ha estat víctima d'una política de retallades terriblement cruel".

Tot seguit, el delegat de la Friedrich-Ebert-Stiftung a Espanya, Michael Ehrke, va resumir els punts claus de l'informe, centrant-se sobretot en la crisi de la democràcia a Europa i els seus efectes. Uns efectes que, per a Diego López Garrido, director de l'informe, són molt perillosos perquè, "com mostren els resultats del passat 25 de maig, guanyen els populismes i els extremismes, l'eurofòbia i l'euroescepticisme, i es dibuixa una tendència de retrocés cap a l'estat-nació".

Per a López Garrido, "és imprescindible que s'incorpori la dimensió ciutadana al projecte d'Europa"; i és que, segons ell, "el ciutadà europeu continua sent encara el gran oblidat de la construcció europea". Per a l'exsecretari d'Estat per la Unió Europea "hi ha una Europa monetària i econòmica, una Europa política, però no una Europa social". Ho demostra, va dir, el fet que "durant la crisi s'han perdut tota una sèrie de drets socials importantíssims". Per això, va concloure, "aquest és un informe centrat en la ciutadania, i no en els poders o les institucions".  


Cliqueu aquí per accedir a una breu nota sobre l'informe.

 

PDF

Informe en pdf

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS