El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

04/07/2007

Joan Codina, una biografia atípica

La Fundació Rafael Campalans ha presentat el darrer número de la seva col·lecció Memòria, Joan Codina i Torres, un socialista a la Conselleria de Treball (1927-1999), de David Ballester. Albert Aixalà, director de la Fundació, va elogiar la feina feta per Ballester en escriure aquesta biografia “de gran qualitat i rigor, treball que dibuixa un perfil humà i polític d’algú que, tot i ser conegut i estimat en l’àmbit sindical i polític, considerem que en calia recuperar la trajectòria”. Aixalà, a més, va recordar que des de la Fundació ja es va fer un reconeixement a la figura de Codina posant el seu nom a una de les categories dels Premis Primer de Maig, que s’organitzen anualment de manera conjunta amb la Fundació Josep Comaposada.

Especialment emotives van ser les paraules de la filla de Codina, la Carolina, que va destacar els trets més humans del personatge, elogiant-ne “el seu afany de superació, la sinceritat i l’honestedat”. David Ballester, historiador i autor del llibre, va coincidir a assenyalar el caràcter afable de Codina “de qui, en recollir informació, hi va haver unanimitat en parlar-ne bé”. Ballester, va recordar durant la seva intervenció que “la de Codina va ser una biografia atípica, tenint en compte que la seva trajectòria passa per començar sent un treballador manual metal•lúrgic per acabar sent conseller de Treball de la Generalitat”. Atípic també l’episodi de la seva estada a Guinea i la seva tornada a Catalunya, època en què va estar a l’atur, just abans d’acabar sent conseller. “De l’atur a la Conselleria” va ser el titular del diari Catalunya Exprés.

Josep Maria Álvarez secretari general de la UGT de Catalunya, va fer un repàs a la trajectòria sindical de Codina, “un clàssic militant de la UGT, que mica en mica va anar assumint responsabilitats sindicals i polítiques, sempre defensant les idees socialistes de igualtat i justícia”. A més, Álvarez va insistir que “Codina va ser un home honest, capaç de barallar-se per allò en què creia, amb capacitat de diàleg i entesa, de tirar endavant qualsevol tipus de projecte”, i va concloure que “és i serà un exemple a seguir pel seu compromís en la defensa dels interessos col•lectius, en un moment, l’actual, en què el camí el marca tot sovint l’individualisme”.

Va tancar l’acte la consellera de Treball, Mar Serna, que va recordar la “bona feina feta al capdavant del departament de Treball, tot i la manca de recursos de llavors”, i va destacar també la seva capacitat per innovar, tant a la conselleria, “aconseguint amb coratge i pragmatisme importants traspassos de competències”, i sent “precursor de l’actual Consell de Relacions Laborals de Catalunya”, per exemple, com a la UGT, en què va lluitar per a que es posessin en pràctica els seus principis de igualtat home-dona en el món laboral”. Una vida, la de Codina, marcada per l’esforç i la feina ben feta, segons paraules de qui el van conèixer.

Cliqueu aquí per accedir a la fitxa del llibre.

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS