El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

02/10/2013

Presentació del llibre “Invitación al federalismo”, de José Antonio Pérez Tapias

La Fundació Rafael Campalans va organitzar ahir la presentació a Barcelona del llibre Invitación al federalismo. España y las razones para un Estado plurinacional, de José Antonio Pérez Tapias, professor de Filosofia a la Universitat de Granada.

El president de la Fundació, Miquel Iceta, va elogiar el llibre, tot remarcant que Pérez Tapias "va més enllà del que nosaltres mateixos hem estat capaços de teoritzar". Ferran Pedret, diputat al Parlament de Catalunya, va recordar que "el federalisme va més enllà del tema territorial; el federalisme és una eina útil per a la transformació dels desitjos de la ciutadania", i va assegurar que "aquest anhel de canvi és igual de fort al conjunt de l'Estat com a Catalunya".

Per la seva banda, Laia Bonet, jurista, membre de la Comissió Executiva del PSC, va destacar que "aquest és un llibre que transpira sentit comú; un llibre clar i valent, que és el que necessitem ara". Per a Bonet, "cal més que mai un acord bilateral Catalunya-Espanya que incorpori el dret a decidir", i va alertar que "Granada és un primer pas important, però no suficient", com també subratlla José Antonio Pérez Tapias al llibre.

El professor del Departament d'Economia Aplicada de la UAB, Francesc Trillas, va situar el federalisme com l'exemple més clar que "no hi ha res més social que les qüestions nacionals". Per a Trillas, "cal un projecte coherent que faci possible resoldre problemes d'identitats, sobiranies i fronteres", i en aquest àmbit "hi ha molt treball intel·lectual a fer". Trillas va destacar "l'excel·lent defensa del federalisme plurinacional" que fa Pérez Tapias al llibre i va subratllar que cal "clarificar com i quan s'exerceix el dret a decidir; perquè aquest no és tal si no el reconeix algú de fora".

L'autor del llibre, José Antonio Pérez Tapias va instar els partits a "abordar qüestions de fons si som un veritable Estat plurinacional", i va reivindicar la necessitat de pluralitzar el concepte de nació, perquè "nació es pot dir de moltes maneres". L'exdiputat socialista es va mostrar partidari de "repensar la sobirania, secularitzant-la", essent conscients que "el pacte federal exigeix un reconeixement de sobiranies compartides". En aquesta línia, Pérez Tapias va defensar el dret a decidir com a punt d'inici del procés, i va demanar "valentia intel·lectual i coratge polític, fugint de la demagògia, però també dels arguments de la por".  


Més informació sobre el llibre, aquí.

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS