El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

03/06/2020

Primer debat online de la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya

El passat dimecres 3 de juny, la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya va organitzar el primer debat  online retransmès per streaming arran de la pandèmia del Covid-19, per a parlar sobre "Llibertat i seguretat en temps de pandèmia".

La periodista i investigadora en seguretat, gènere i militarisme encarregada de moderar el debat, Nora Miralles, plantejà com "aquesta crisi sanitària ha exigit el millor de nosaltres, ens ha exigit responsabilitat per la cura col·lectiva, obrint una oportunitat per a repensar com ens cuidem, i què és sentir-nos segures". A més, digué que "aquesta es una crisi que ha posat en suspens alguns drets com el de mobilitat, reunió o manifestació. Ha estat un marc per a desenvolupar noves tecnologies de vigilància massiva, i ha reobert el debat sobre si es possible un equilibri entre les llibertats i la seguretat". Miralles va posar sobre la taula un parell de preguntes obertes per tal de que els ponents hi reflexionessin.

Per la seva part, l'expert en seguretat i cossos policials, Amadeu Recasens, matisà que "aquest fals equilibri entre seguretats i llibertats no és un equilibri, sinó que és un debat entre llibertat d'exercici dels drets per part dels ciutadans i llibertat d'exercici del poder per part dels estats i les institucions". Recasens també digué que les societats accepten una seguretat segons el moment històric en el que es troba, segons la seva normalitat. Front això, apuntà que "no hi haurà una nova normalitat. Hi haurà la normalitat. El que cal preguntar-se és com quedarà constituïda aquesta normalitat, com configurarem la forquilla d'acceptació del que és normal i el que no. Com quedarà la normalitat dels drets i llibertats, el seguiment telemàtic, la normativa repressiva...". Així doncs, Amadeu Recasens digué que "hem de lluitar per a que la normalitat post Covid-19 sigui millor, no la d'abans empitjorada, més paternalista i repressiva. Aquest hauria de ser l'esforç de l'esquerra i del progressisme".

La jurista, politòloga i experta en relacions internacionals, Elena Jiménez-Botía, digué que "hi ha molta incertesa sobre quines són aquelles coses que han vingut per a quedar-se i quines han estat temporals i excepcionals, que marxaran. Alhora, s'ha de tenir en compte que a vegades gestionant les crisis s'apliquen mesures que es plantegen com a excepcionals però que després es queden. Haurem de veure quines d'aquestes mesures d'aquest experiment social es queden". Elena també tingué una postura crítica amb la gestió de la pandèmia per part del govern, criticant el discurs bel·licista que se li ha donat, i la militarització i paper dels cossos de seguretat. Jiménez-Botía també digué que "la protecció a la família s'ha deixat totalment abandonat, i s'ha considerat com un afer privat. Això ha perjudicat més a les dones. Què passa amb totes les dones víctimes de violència masclista que han hagut d'estar confinades a casa amb el seu agressor?".

La professora emèrita de filosofia moral i política, Victòria Camps, digué que "llibertat i seguretat no haurien de ser vistos com una disjuntiva on diguem: si volem seguretat hem de limitar les llibertats, i si volem llibertats hem de deixar de banda la seguretat. Van de la ma i tenen relació entre elles". També comentà sobre la gestió de la pandèmia que"hem de fer un anàlisi profund de tot el que s'ha fet i com s'ha fet, però s'ha de fer amb certa distància i fredor. El que no està bé és fer-ho en el moment de la batalla, ja que barregem coses que no s'han de barrejar".  Camps també apuntà que "tenim un sistema de protecció sanitari públic de qualitat, sòlid. El que passa és que hem vist que el teníem amb moltes deficiències per culpa de les retallades". Per acabar, digué que "hem de fer molts canvis estructurals amb eficiència, però el clima de confrontació política i de polarització no ajuda. No arribarem a fer un canvi important sense unitat política i social".

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS