El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

23/11/2006

Montilla cita Ernest Lluch i Rafael Campalans en el seu discurs d’investidura

José Montilla, candidat proposat a la presidència de la Generalitat, ha citat Ernest Lluch i Rafael Campalans durant la seva intervenció en la sessió del debat d’investidura. José Montilla ha utilitzat unes paraules d’Ernest Lluch, mort tot just fa sis anys, per fer una crida a aquells que estiguin disposats a consolidar la Catalunya de la justícia social, la Catalunya del benestar. Aquesta cita de Lluch a què s’ha referit Montilla forma part del seu manuscrit realitzat per a l’Arxiu Històric de la nostra Fundació, el 2 de gener de 1999, i diu així:

“Col·lectivament, hem de maldar per a que els flagells i causes de desigualtat desapareguin: la por a la malaltia sense assistència, la vellesa sense recursos, el no poder estudiar si es tenen condicions i ganes (…) Hem de fer això estenent la nostra mirada proa de nosaltres però mirant a tot el planeta que volem conservar i on la immensa majoria visquin en condicions i en una llibertat que és un fi en ella mateixa”.

Durant el seu discurs, José Montilla ha presentat el programa de govern de l’Entesa, i en el moment en què ha fet referència al desplegament del nou Estatut, el primer secretari del PSC ha apuntat que “Catalunya només podrà afrontar amb garanties el segle XXI si fa del coneixement, de la modernització de tots els seus sectors, el seu millor actiu. Així és com hem d’abordar i afrontar la integració plena dels nouvinguts. Ja deia Rafael Campalans fa molts anys, per a nostres, deia, la pàtria catalana vol dir sobretot el grup d’homes que viuen a Catalunya i tenen una voluntat col·lectiva de convivència i de progrés, vinguin de les terres que vinguin. Aquest és el repte, aquest és l’objectiu. Així de fàcil i de complicat alhora”.

Aquestes paraules són extretes d’uns parlaments fets per Campalans al Teatre Nou i al Teatre del Bosc els dies 22 d’abril i 3 de maig de 1923, en els mítings del Comitè d’Actuació Civil, i posteriorment publicats a la revista “Justícia Social”, que aviat es convertiria en l’òrgan de premsa de la Unió Socialista de Catalunya, fundada el 8 de juliol de 1923.

Aquest text va ser recollit pel propi Rafael Campalans al seu llibre "Política vol dir pedagogia", publicat l’any 1933 i reeditat per la Fundació Rafael Campalans l’any 1996. El podeu trobar a la segona part del llibre, al capítol "Per la defensa de la civilització", a la plana 79.

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS