El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

02/05/2006

Premis Primer de Maig 2006

La Fundació Rafael Campalans, juntament amb la Fundació Josep Comaposada, van celebrar el passat 27 d’abril l’acte de lliurament dels Premis Primer de Maig a l’Àgora de la Universitat Pompeu Fabra. L’acte va comptar amb la presència del primer secretari del PSC i ministre d’Indústria, Turisme i Comerç, José Montilla, el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep M. Álvarez, i el President de la Generalitat, Pasqual Maragall.

El premi a la Iniciativa Social “Joan Codina” s’ha atorgat enguany a l’Olivera, una cooperativa de treball associat i d’iniciativa social que té com a objectius principals, d’una banda, realitzar activitats de promoció personal i d’integració social, assistencials, terapèutiques i educatives en favor de persones amb deficiències psíquiques, físiques i d’inserció social. El premi el va recollir el president de la cooperativa, que va assegurar que aquest premi els “ajuda a seguir endavant amb la seva tasca” i va recordar que el que no s’ha de deixar de parlar de “despesa social”, i posar l’accent en la ”inversió social”.

El premi al Pensament “Ernest Lluch” s’ha concedit a David Held, professor de la London School of Economics i un dels principals teòrics de la globalització des d’una opció socialdemòcrata, a mig camí entre els liberals i els antiglobalització. Held, que va rebre el guardo a mans del director de la Fundació Rafael Campalans, Albert Aixalà, va centrar la seva petita intervenció a defensar que no tot està perdut en l’era de la globalització, i que hi ha mecanismes més enllà de la liberalització que permetin un millor govern i regulació de l’economia.

El premi a la Memòria Popular “Joan Reventós” se l’ha endut la ministra de Cultura, Carmen Calvo, com a reconeixement pel retorn dels papers de Salamanca. José Montilla, ministre d’Indústria, Turisme i Comerç, va recollir el premi en nom del govern espanyol, i va fer un minuciós dibuix del camí que s’ha seguit els darrers anys per aconseguir l’esperada devolució. Montilla va elogiar la feina feta tant des del govern espanyol com des de la conselleria de Cultura de la Generalitat, amb Caterina Mieras al capdavant.

El premi especial a la Convivència “Xavier Soto” s’ha atorgat a la Fundació Bayt al-Thaqafa, una entitat creada l’any 1974 amb la finalitat de facilitar la integració cultural i social de la immigració àrabo-musulmana resident a Catalunya i fer conèixer aquí la realitat de la cultura islàmica. La presidenta de Bayt al-Thaqafa, Teresa Losada, va ressaltar la necessitat que té actualment Catalunya d’”estendre ponts entre les diferents sensibilitats”.

El premi més emotiu enguany va ser el premi especial al Compromís “Antonio García” lliurat per la vicepresidenta del PSC a Dieter Koniecki, per la seva tasca en la promoció de la democràcia a Espanya des de 1975 com a delegat de la Fundació Friedrich Ebert a Espanya. De Madre, en la seva presentació, va recordar que “Koniecki va ser, en poques paraules, l’home de Willy Brandt al nostre país; el pont entre Felipe González i el canceller alemany; el pont entre Espanya i Alemanya”.

Les intervencions finals, a càrrec del primer secretari del PSC, José Montilla, del secretari general de la UGT de Catalunya, Josep M. Álvarez, i del President de la Generalitat, Pasqual Maragall van coincidir a assenyalar l’encert a l’hora de fer la tria de premiats. Maragall va ser qui més paraules d’elogi va tenir pels premiats, fent una petita anàlisi de la personalitat de cadascun d’ells. Així, d’entre d’altres, va apuntar que “Held representa la capacitat britànica de veure el món de manera perspicaç”, o que “Koniecki és una benedicció que ens ha permès ser com som, és l’exemple que es pot aconseguir qualsevol cosa a partir del treball ben fet”.

En l’any del retorn dels Papers de la Dignitat, però també de l’Estatut, el President va recordar que “Catalunya no ha fet l’Estatut per allunyar-se d’Espanya, sinó per garantir unes polítiques més ambicioses”. Maragall va exhortar a votar sí a un Estatut que “dóna sentit i omple de realitat la voluntat dels catalans”.

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS