El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

11/11/2005

Presentacío dell llibre “El nostre combat”

El pensament del socialista català i catalanista Josep Pallach continua essent vigent. Aquesta és una de les afirmacions més repetides durant l’acte de presentació del llibre “El nostre combat”, a la llibreria La Central del Raval. Tant el president de la Fundació Rafael Campalans, Isidre Molas, com el conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Antoni Siurana, van coincidir a celebrar la reedició del llibre, en considerar que a través de les seves pàgines no només es fa un homenatge al record, sinó que s’estableix una eina útil per a entendre la política d’avui dia.


Amadeu Cuito


i Marcel Gabarró, antics militants del Moviment Socialista Català (MSC) i del PSC-Reagrupament respectivament, van ser els qui amb més èmfasi van destacar la vessant personal de Pallach. Gabarró, per una banda, va descriure Pallach com un referent sòlid i valuós i en va fer un símil: el polític i pedagog va ser i és un far sense el qual l’orientació resulta impossible i la navegació molt arriscada. Cuito, per la seva banda, va definir Pallach com un polític pur, amb la intuïció del que és possible, i va assegurar que “El nostre combat”, publicat per primer cop l’abril de 1954,  va representar per a ell una eina útil per a fixar moltes de les orientacions polítiques que manté fins ara.  En aquest sentit, Cuito va posar l’accent en l’atreviment de Pallach en qüestionar i criticar els vençuts de la Guerra Civil espanyola, no en un afany destructiu, ans al contrari: l’objectiu era treure lliçons dels errors comesos per a fixar orientacions clares de futur.


“El nostre combat” és un assaig que il·lustra de manera clara la vida política i social dels anys de la Segona República i els posteriors a la Guerra Civil, i que intenta definir els temes claus per al desenvolupament d’un programa on la lluita obrera i la reivindicació nacional siguin capaces de redefinir el panorama espanyol de l’època i del futur, dins del marc de la convivència.


Antoni Siurana, que va ser l’encarregat de tancar l’acte, va fixar paral·lelismes entre l’època i el pensament de Pallach i el moment polític i social actual: Siurana es va mostrar partidari de proporcionar als ciutadans no només solidaritat material, sinó també solidaritat ideològica, per tal que tinguin una base política que els permeti profunditzar en els temes, més enllà de les imatges mediàtiques, i els ajudi a no tancar-se en sí mateixos.  Segons Siurana, Catalunya necessita militància socialista, perquè “Socialisme, democràcia i Catalunya són una mateixa cosa”.


El Punt, 13 de novembre

La Vanguardia, 5 de desembre

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS