El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

04/06/2015

Una política econòmica alternativa i moderna per a un projecte progressista

La Fundació Rafael Campalans, amb la col·laboració de la secretaria de Política Econòmica del PSC, va organitzar el passat 3 de juny una jornada per debatre a l'entorn de les propostes econòmiques del PSC i el PSOE.

La jornada, amb el títol "Una política econòmica alternativa i moderna per a un projecte progressista", va ser inaugurada pel president de la Fundació, José Montilla, que va reivindicar la "necessitat de construir una èpica de la solidaritat i de la lluita contra les desigualtats". Així, Montilla va defensar que "ni a Espanya ni a Catalunya ni a la resta de països europeus es pot seguir amb un model que pretén basar l'augment de la competitivitat del nostre teixit productiu en la desaparició de llocs de treball, la pèrdua de qualitat de la ocupació i la desaparició de la negociació col·lectiva". El president de la Fundació va insistir que "créixer bé requereix fer polítiques que situïn la innovació, la recerca i el talent com el principal dels objectius", i per a això va subratllar que, entre altres, "la reforma de la fiscalitat és una de les palanques primordials per a una política de recuperació econòmica".

El secretari de Política Econòmica del PSC, Joan Rangel, que va apuntar que "la gent vol solucions concretes a problemes concrets, i per això el model econòmic i el model social han d'anar de la mà", va ser el responsable d'introduir i presentar els ponents de la jornada. El primer, Manuel de la Rocha, secretari d'Economia del PSOE, que va alertar d'un dels principals problemes de l'economia espanyola: "la taxa d'atur ha estat i continua sent una anomalia a nivell internacional, així com ho és la temporalitat en el treball (dels 7 milions de contractes signats aquest any, 6 milions i mig són temporals)". Així, de la Rocha va assegurar que "el principal desafiament econòmic d'Espanya avui és la taxa d'atur estructural de 2,5 milions de persones", amb "noves bosses de pobresa (joves, famílies monoparentals" sense cap tipus de cobertura". El secretari d'Economia del PSOE va assegurar que "no hi haurà recuperació justa mentre la desigualtat social continuï sent el nostre principal problema", i per això "cal un Estat del Benestar que redistribueixi cap a baix enlloc de cap a dalt, com ho fa ara", i que "la socialdemocràcia reivindiqui no l'austeritat mal entesa, sinó una eficiència en la despesa pública".  

Pedro Saura, portaveu socialista a la Comissió d'Hisenda i Administracions Públiques del Congrés dels Diputats, va presentar els que, per a ell, són els pilars del projecte econòmic socialista que es basi en una reforma fiscal justa i solidària: "la regeneració democràtica, el creixement i la cohesió social". Per a Saura, resulta evident que "sense una economia forta no podrem aconseguir una societat justa" i per això cal que "davant l'austeritat expansiva de la dreta que posa en risc les fites socials, cal defensar una redistribució expansiva", així com que "la socialdemocràcia lideri la lluita per la transparència".

Montserrat Colldeforns, doctora en Economia per la London School of Economics, va reivindicar la necessitat d'un nou sistema de finançament per a Espanya: "la justícia social a Espanya passa en part pel finançament d les CCAA"; i en aquest sentit va apuntar que "cal que parlem més d'hisenda federal i menys de sistema de finançament autonòmic". Per  Colldeforns "cal que els socialistes liderin la construcció d'aquesta hisenda federal que asseguri la convergència social de tots els ciutadans". En definitiva, "per assolir la justícia social cal primer assolir un finançament federal just".

Tot seguit, van prendre la paraula una fila zero d'experts en matèria econòmica, integrada per Javier Asensio, Gonzalo Bernardos, Joan Majó, Maria Antònia Monés, Carles Rivera, Francesc Trillas, Josep Maria Vegara i Antoni Zabalza, que van aprofundir en els diferents aspectes tractats en les intervencions amb preguntes i comentaris. El mateix va fer el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, agraint a la cloenda totes aquestes aportacions i insistint en la necessitat que "debats de tipus econòmic com aquest ajudin a que els socialistes puguem tenir un projecte econòmic sòlid i solvent per oferir a la ciutadania".

 

PDF

Intervenció de José Montilla a la inauguració

 

PDF

Presentació power point de Manuel de la Rocha

 

PDF

Guió de la intervenció de Montserrat Colldeforns

 

PDF

Intervenció de Joan Majó (fila zero)

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS