El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

19/12/2011

De la primavera a la tardor àrab

El 13 de desembre, la Fundació Rafael Campalans, juntament amb la Friedrich Ebert Stiftung, va organitzar un seminari que vam titular  "De la primavera a la tardor àrab", amb l'objectiu de  fer un balanç dels canvis que s'han produït al món àrab aquest any 2011 i de debatre sobre la orientació que hauria de prendre d'ara endavant la política exterior espanyola tenint en compte aquests canvis.

En la primera sessió de balanç de les transformacions produïdes, van intervenir l'ex diputat del PSC al Congrés i advocat, Jordi Pedret, que va fer un repàs dels canvis esdevinguts a bona part dels països de la regió Mediterrània i va posar l'èmfasi en les situació de malestar social detonant de les anomenades "primaveres àrab". També hi va intervenir Eduard Soler, investigador principal al CIDOB, que va destacar els efectes que ha tingut aquesta onada democratitzadora en termes de formes de protesta, de qüestionament de l'autoritat i d'impacte a nivell identitari a la Regió. Es va valorar el sentiment compartit de frustració de les societats protagonistes, juntament amb el factor generacional, la desigualtat territorial i l'erosió dels règims com a elements determinants.

En la segona part del debat  sobre com reenfocar la política exterior espanyola en relació al Mediterrani, van participar el diputat al Parlament Europeu, Raimon Obiols; l'ambaixador en missió especial per a Projectes en el Marc de la Integració Europea i ex diputat al Parlament Europeu, Carlos Carnero; i el coordinador de Polítiques Euromed de l'IEMed, Pol Morillas, que van apuntar propostes sobre com recolzar els processos de democratització des d'Espanya i també des de la Unió Europea.

Durant la jornada, es va debatre també sobre l'increment de la força de l'islamisme polític (encara que no com a conseqüència de les revoltes) i sobre l'erosió de la credibilitat de la Unió Europea com a potència transformadora.

Entre d'altres, van participar també en el seminari: Antonio Estella, responsable del Departament Internacional de la Fundació IDEAS, David Lizoaín, secretari de Política Europea i Internacional de les JSC, Pere Almeda, responsable de Desenvolupament de Projectes de Sant Pau Internacional i Max Vives, director de la Fundació Catalunya Europa.

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS