El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

28/03/2019

L'agenda feminista, a Europa i al món

La Fundació Rafael Campalans, junt amb la iniciativa feminista FEM_EU, va organitzar el dimecres passat l'acte "L'agenda feminista, a Europa i al món", per tal de parlar i debatre sobre quina situació hi ha actualment a Europa i al món respecte a l'agenda feminista en diversos àmbits, eixos d'actuació i dimensions; i què es pot fer o proposar per tal de revertir i fer front a aquesta desigualtat existent que es genera davant la incertesa del futur Europeu (i global) com a conseqüència de les pròximes i crucials eleccions, i l'auge dels populismes d'extrema dreta. 

Per a llegir el resum complet de la jornada, clickeu a l'arxiu PDF adjunt al final. 

El tret de sortida a l'acte el donà la directora de la Fundació i diputada al Parlament de Catalunya, l'Esther Niubó, que va presentar a les ponents, i féu valdre la importància d'aquesta lluita feminista en un moment en què la dreta espanyola, com ara VOX, Ciutadans i el Partit Popular, té un discurs clar de retrocés i involució respecte a les fites aconseguides per les dones, i lluites feministes, fins el moment; com també recalcà la importància de "que els homes no quedin apartats d'aquesta lluita per la igualtat", sinó que se la facin seva, i s'hi sumin.  

La primera ponent, la periodista i doctora en Comunicació, Susana Pérez, va plantejar quin paper i posicionament tenen els mitjans de comunicació a l'hora de tractar les temàtiques de gènere, feminisme i desigualtat, com impacten i influencien a la societat vers aquesta problemàtica, i al mateix temps, explicà de primera ma la realitat que es dóna dins del sector en quant a desigualtats i opressió cap a les dones en diversos àmbits.  

Per la seva banda, la periodista i investigadora associada al CIDOB, Carme Colomina, aportà una visió més europea. Començà dient que "estem vivint un moment de mobilització massiva on la seva contra-replica és la involució, estem vivint una confrontació a l'espai públic", i que "a bona part de la Unió Europea s'està vivint un procés de retallada de drets laborals, de les dones, de llibertat d'expressió, d'independència judicial...Hi ha una contrarevolució cultural en marxa.", i com això "és una resposta d'un status quo espantat per la seva pròpia pèrdua de poder".  

Elisa Stinus, doctora en Polítiques Públiques i Transformació Social, va tractar la temàtica des del punt de vista de "les polítiques públiques de conciliació i cura, i l'impacte que tenen en la igualtat de gènere", tot dient que "és un realitat que compatibilitzar treball i família és, actualment, la norma i el desig de la població Europea". 

A continuació, la directora de la Fundació Aroa, Neus Pociello, va aportar un punt de vista mundial i des de les Nacions Unides respecte la temàtica tractada, i quin paper juga Europa a l'hora de defensar i garantir els drets humans de les dones. Així doncs, va plantejar la dualitat en la que ens trobem actualment a escala global i de la societat, ja que per una part "trobem l'augment de fonamentalismes i la ultra dreta, però per l'altra banda tenim un dic de contenció d'aquesta ultra dreta amb una enorme mobilització ciutadana".    

Per tancar la jornada va parlar el director d'Eurolocal, Joaquim Millán, que començà la seva intervenció dient que "com a homes, no ho estem fent bé. Hem de començar a donar credibilitat i a cedir espai a les dones". A més, tot citant a Carme Colomina, reflexionà sobre la deriva que ha agafat en els darrers anys la Unió Europea, i com aquesta "ha deixat de ser sexy" per als seus ciutadans, és a dir, que "hi ha una crisi de valors, d'aquesta ànima europea", "vam pensar que la Unió Europea ja estava feta, que res no canviaria i que tot aniria sempre bé, i les coses no només s'han de lluitar per aconseguir-les, sinó que el més important es mantenir-les".

 

PDF

Resum complet de la jornada

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS