El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

24/01/2019

Barcelona, ciutat d'esquerres

Ahir dijous, 24 de gener, la Fundació Rafael Campalans va organitzar el col·loqui "Barcelona, ciutat d'esquerres", on hi van participar Esther Niubó, Imma Mayol, Jaume Collboni i Lluís Rabell.

La directora de la Fundació i diputada al Parlament, Esther Niubó, va començar l'acte dient que Barcelona és "un espai de transformació", on "el que hi passa, no només té un impacte evident sobre els seus ciutadans, sinó que també afecta al conjunt del país i de la governança", i que per tant, "no pot estar sotmesa ni condicionada a interessos que no li són positius". En aquesta línia, i fent al·lusió als ponents convidats, digué que "per això hem volgut parlar d'un projecte d'esquerres fort i estable per a la ciutat".

Per la seva banda, l'extinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Imma Mayol, digué que "el repte que tenim és que Barcelona té una majoria social d'esquerres que s'ha de traduir en una majoria política d'esquerres a l'Ajuntament", i per tal que aquest escenari existeixi, "independentment dels resultats electorals que hi hagi, serà obligatori seure, dialogar i acordar en base a la ciutat i com a resposta d'aquesta majoria social".  Finalment, va defensar que "no hi ha d'haver interferències externes que vagin més enllà de la dinàmica de Barcelona", fent referència a l'actual situació política que ha generat el procés independentista.

Lluís Rabell, exdiputat al Parlament de Catalunya, també va fer al·lusió a la necessitat d'un projecte d'esquerres fort, comú i enfocat a la ciutat de Barcelona per tal de fer front a "les tendències que genera la globalització", com ara l'auge dels populismes i l'extrema dreta, o la manca de regulació amb els conseqüents conflictes socials, polítics i econòmics que comporta. A més, i en relació amb això últim, Rabell va defensar que "Barcelona no es correspon amb la realitat d'un petit país com Catalunya. La seva dimensió i el seu potencial té molt a veure amb la seva relació amb Espanya, i amb Europa", i que per tant, s'ha de deixar de banda el discurs independentista a l'hora de gestionar, governar i parlar sobre Barcelona. Per Rabell, cal donar pas a un projecte  d'entesa, diàleg i cooperació entre les esquerres (amb les seves"friccions" i diferències, però amb un objectiu comú), ja que "Barcelona ha progressat de la mà dels governs d'esquerres" i que "cap tendència de les esquerres, per separat, pot respondre a problemes que són de tal complexitat, que requereixen mobilitzar molta intel·ligència col·lectiva i diferents percepcions". 

Per acabar, Jaume Collboni, candidat socialista a l'Ajuntament de Barcelona, va coincidir amb els ponents tot dient que "Barcelona necessitarà un govern ampli, fort i estable, i ho haurà de fer sobre la base del diàleg i de l'acord." A més, remarcà que "Barcelona s'ha de situar com a subjecte polític per sobre d'altres lògiques, com ara, la lògica del procés independentista", i que si això no es dóna, "no serà possible un govern de coalició d'esquerres". Collboni, a més, va plantejar com "Barcelona és una de les grans oportunitats que tenim per a superar el conflicte polític que viu Catalunya" arran de la seva capacitat transformadora, com a capital catalana, i com a "ciment d'una identitat compartida i plural". Entre d'altres qüestions, el candidat socialista va posar especial èmfasi en la urgència de fer front a 3 problemàtiques concretes: la desigualtat, la seguretat, i la sostenibilitat. A mode de cloenda, Collboni va posar fi a l'acte tot dient que "el que hem d'aconseguir és construir un bon futur, i jo crec que amb la nostra tradició, amb els nostres valors i amb la nostra experiència acumulada en aquesta ciutat, l'èxit està garantit".           

 

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS