El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

04/11/2010

Miquel Iceta: “Les reformes necessàries tenen costos, però aquests poden ser repartits d'una forma equitativa"

La Fundación IDEAS para el Progreso va ser presentada ahir a Barcelona, amb un col·loqui posterior, que duia per títol "Idees progressistes per sortir de la crisi". Albert Aixalà, director de la Fundació Rafael Campalans, va obrir l'acte assenyalant la importància de la trobada, que feia pública "l'estreta relació entre ambdues fundacions", i alhora va expressar el seu "compromís d'aprofundir en aquesta tasca comuna", sobretot en un moment com l'actual "on les fundacions progressistes són, i han de ser, claus per buscar sortides a la crisi".

El director de la Fundació Campalans va centrar la seva intervenció en les reformes necessàries per afrontar els nous reptes sense por, tot i insistint en la necessitat de l'esquerra de dotar aquestes reformes d'un relat propi que expliqui que "s'han de fer recuperant els valors de la cultura de l'esforç i el treball, ja que fins ara hem viscut per sobre de les nostres possibilitats". Segons Aixalà, "per dur a terme aquests canvis, cal explicar el seu per què, ja que si no sabem definir i explicar els problemes als ciutadans, difícilment entendran les solucions."

Tot seguit, el vice primer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, va parlar de la necessitat de materialitzar aquestes reformes, però sense oblidar la premissa de que "les idees han de ser bones però també, i sobretot, factibles". En la seva intervenció, el portaveu del PSC, va explicar la necessitat de moure'ns davant una crisi que ja no és només econòmica, sinó múltiple, perquè és també una crisi política, - que es fa efectiva en l'evident desconfiança creixent dels ciutadans envers les institucions polítiques -, europea,  - amb una Unió Europea que és percebuda com desorientada i ineficient -, climàtica, alimentària, i sobretot, de valors.

És en aquest darrer punt on, segons Iceta, cal que l'esquerra centri els seus esforços, ja que "els valors que donen sentit a l'esquerra continuen sent actuals, però hem de tenir en compte que han canviat les condicions i els problemes". Uns problemes que poden ser afrontats des de l'esquerra amb lideratge, complicitats i equilibris, essent conscients "que les reformes necessàries tenen costos, però que aquests costos poden ser repartits d'una forma equitativa".

Finalment, va ressaltar els tres reptes que el socialisme democràtic i reformista ha de fer seus si vol repensar el futur sense oblidar les seves arrels ideològiques: la globalització, -entesa com a fenomen irreversible- ; la societat del coneixement, -com a nou estadi del progrés econòmic-, i finalment, la immigració, entès com un fenomen derivat de les desigualtats territorials, que suposa un repte tant pels nouvinguts com per les societats d'acollida i, per tant, requereix de forma inexcusable d'una voluntat política de cohesió social.

Jesús Caldera, vicepresident de la Fundación IDEAS, va agrair la presentació de la fundació  a Barcelona definint-la com "un think tank amb orientació pràctica que aspira a influir en les decisions dels governs i la percepció dels ciutadans". 

Segons l'ex ministre de Treball, la crisi actual es pot considerar una crisi de mercat i d'Estat, però també, i seguint el fil de Miquel Iceta, de valors. I és que "si observem el moviment de l'economia i els mercats, veiem que no han fet fallida per un error tècnic, sinó per un problema de valors, ja que s'han pres decisions que només buscaven un benefici individual, superposant l'economia a la política, i per tant el benefici individual per davant del bé comú".

Per a Caldera, la clau de la sortida de la crisi resta en la lluita contra les desigualtats, ja que tenen conseqüències negatives sobre el conjunt de la societat més enllà dels factors purament econòmics.

 

(Fotògraf: Jordi Play)

 

PDF

Intervenció completa de Miquel Iceta a l'acte

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS