El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

21/05/2021

Homenatge a Jordi García-Soler

El passat divendres, 21 de maig, la fundació va organitzar l'acte d'homenatge a Jordi García-Soler. 

*Podeu tornar a veure l'acte complet al canal de Youtube de la fundació, fent click aquí. També podeu trobar un recull d'articles de Jordi García-Soler que hem preparat amb la supervisió de Rosa M. Puig Serra aquí o al final d'aquesta entrada.

La periodista Rosa M. Puig Serra va ser l'encarregada de moderar i presentar l'acte, així com als ponents. Com a amiga propera d'en Jordi, digué que "quan em van dir que en Jordi s'havia mort em vaig enfadar amb ell. Vaig dir: Jordi, això no ens ho pots fer. En aquests moments tant emocionants necessitem parlar amb tu, necessitem els teus articles, et necessitem com a persona". Puig Serra també digué que "en Jordi tenia credibilitat" perquè "l'avalava una llarga trajectòria de generositat, d'honestedat, de catalanitat i de diàleg".

El primer en prendre la paraula va ser el primer secretari del PSC i ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, que definí a García-Soler com "un periodista partisà. Havia pres partit. I era un gran periodista. Una persona compromesa i defensora dels mitjans públics". Iceta afegí que " García-Soler era moltes coses. Però era, sobretot, un catalanista. Volia i projectava una determinada idea de Catalunya. Molt plural, molt diversa, però realment amarada d'una manera de ser i de fer.", i que "Jordi García-Soler era una persona molt coherent i lleial. A la seva gent, als seus amics, però també a les seves idees i a un projecte polític". Iceta va remarcar la importància de la seva figura dient que "hem tingut la sort de tenir grans persones al capdavant, però aquestes grans persones no haguessin arribat a fer tot el que van fer si no tinguessin col·laboradors de la talla de Jordi García-Soler". El primer secretari també va remarcar la importància d'aquests tipus d'actes, doncs segons ell "és important que la gent que hem perdut al llarg de la pandèmia i que no hem pogut acomiadar amb el rigor degut, que ho fem ara. Per la memòria, el temps no passa, i així com a vegades ens falla, el que no ens pot fallar és la memòria col·lectiva". Per acabar, en Miquel digué que "que el que va ser el seu ideal, el seu objectiu, no ens abandoni mai. I si mai ens abandona, que sempre ens quedi la seva memòria per a ser-ne dignes".

El pintor i amic de García-Soler, Joan-Pere Viladecans, va fer una intervenció inspirada en records, anècdotes d'anys d'amistat entre els dos i des d'un punt de vista proper sobre la personalitat d'en Jordi. Viladecans el definí dient que "el Jordi era periodista, però també un activista cultural. Era un home polièdric. I avui, quan passen algunes coses, et preguntes: Què diria en Jordi?", ja que "era un home molt seguit i escoltat".

Per la seva part, el candidat a la presidència de la Generalitat i secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa, va gravar un vídeo que es va reproduir a l'acte on parlava sobre García-Soler. Illa digué que "era una persona que s'estimava el partit. Va crear el departament de Comunicació del PSC. Gent com en Jordi García-Soler són els que han fet gran el nostre partit, el PSC", i que "vaig tenir la sort de tenir relació amb en Jordi. Recordo especialment com es va enfrontar a la seva malaltia. Com fins l'últim moment va intentar derrotar la malaltia".

Maria del Mar Bonet, amiga pròxima d'en Jordi, també va gravar un vídeo en homenatge al periodista, on explicà la importància i petjada que deixà en ella. Bonet digué que "com més el recordo és darrere el micròfon a Catalunya Ràdio, fent anàlisis minuciosos de tot allò que ell havia descobert en aquell nou disc, i acabàvem sempre parlant de la nostra mediterrània, de l'amor per altres músiques, països i de molta poesia.", i que "tot el que jo pugui dir ara quedarà molt petit per tants records preciosos que tinc i que guardaré sempre d'en Jordi. Recordo molt la seva veu i la seva forma de parlar. Com n'era de gran la seva tendresa, ironia i entusiasme".  

La periodista Margarita Sáen-Diez va dir que "com a constructor i responsable del gabinet de Comunicació del PSC, va destacar com a un comunicador no sectari, i ens va ajudar a treballar periodísticament sense sortides de to i amb la racionalitat exigida". Així doncs, mostrà la faceta professional d'en Jordi dins el món periodístic, i com va ser un referent per a molts professionals d'aquest sector.

La filla de Joan Reventós (amic molt estret amb Jordi García-Soler), Laia Reventós, va fer una emotiva intervenció, on recordà com en Jordi va acabar sent un més de la família i com "en Jordi García-Soler ha format part de l'entorn familiar des dels remots temps en que jo creia que el meu pare era socialista per Catalunya com el que és metge o arquitecte". Es despedí dient que "en Jordi sempre deia que ell havia triat al meu pare de pare adoptiu, i jo avui confesso que ell ha estat el meu pare adoptiu en moltíssimes ocasions".

Per tancar l'acte parlà el president de la fundació, José Montilla, que el va definir dient que "en Jordi era cabut, no es donava per vençut. Era una persona que no s'arronsava, que plantava cara, que defensava les seves idees. No es mossegava la llengua defensant allò que pensava". Segons Montilla, "aquests actes son importants. Els que fan referència a la memòria de les persones que comparteixen i han compartit trajecte, idees i projecte amb nosaltres.", i que "les persones, malgrat ens deixin, continuen estant entre nosaltres mentre hi hagi persones que se'n recordin d'elles. I en Jordi continua viu entre nosaltres, perquè el seu exemple ens continuen acompanyant".

 

PDF

Targetó de l'acte

 

PDF

Recull d'articles de Jordi García-Soler
Actividad subvencionada por el Ministerio de Cultura y Deporte

Logotipo del Ministerio de Cultura y Deporte

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS