El think tank del socialisme català

 

 

 

 

Publicacions Activitats
 

Activitats

09/11/2016

"Lliçons americanes", anàlisi de resultats d'Oriol Bartomeus

Un cop s'ha confirmat que el que mai no podia passar efectivament ha passat (i en van unes quantes), és hora d'extreure algunes possibles lliçons de les eleccions presidencials americanes d'ahir.

Que sorprengui l'elecció de Trump és fins un cert punt normal, però alhora és un símptoma de la miopia generalitzada que ha envaït (i encara envaeix) el món. La reacció davant Trump ha anat cremant etapes. Primer, era impossible que fos candidat. Després, era impossible que guanyés la primària republicana. Més tard, era impossible que fos rival per a Clinton. Finalment, era impossible que assolís la presidència.

Trump ha anat fent saltar pels aires totes i cadascuna d'aquestes idees, una rere l'altra, deixant en evidència mitjans, opinadors, analistes i demés fauna que havia assegurat que era totalment impossible que pogués guanyar. Com a mostra, la portada de la revista Time del 13 d'octubre, que anunciava el "Total meltdown" de la campanya de Trump.

D'aquí la sensació de sorpresa general, perquè pràcticament tothom s'havia convençut (o l'havien convençut) que la victòria del multimilionari era totalment, absolutament, impossible. I certament ho era... si s'aplicaven els paràmetres que s'han utilitzat fins avui per mesurar les coses. El primer que posa de manifest la victòria de Trump és que el món ha canviat, i amb aquest canvi ha quedat obsolet l'instrumental que fèiem servir per entendre'l i analitzar-lo. El que abans no podia ser, ara és. I no és nou. Porta passant uns quants anys.

Accediu a l'anàlisi que fa Oriol Bartomeus, doctor en Ciència Política, membre del Patronat de la Fundació Rafael Campalans, en el pdf adjunt.

 

PDF

 

 

Activitats realitzades


 

 

 

 

Arxiu històric
del socialisme
català

'Claves sobre la estructura y la negociación de la financiación autonómica'
Papers de la Fundació

Informe Social: Había alternativa: nueva crisis, distinta respuesta.
Col·lecció Informes

Vall d'Aran. Una autonomia dins una autonomia
frc Llibres

Transparència

Cartells socialistes

Reforma federal

Arxius PSC

 

Segueix-nos

Carrer Pallars, 191
08005 Barcelona
[email protected]

T +34 933 195 412

creat per ATIPUS